Doorgaan naar hoofdcontent

naaien voor mannen: een hemd

Mijn kleerkast begint iets te goed gevuld te raken, dus was het nog eens tijd om iets voor mijn ventje in elkaar te zetten.
Op het werk draagt hij altijd een hemd en ik moet me haasten met wassen en strijken om rond te raken zodat hij telkens genoeg propere hemden hangen heeft. Dus een hemd zou het worden.
Ik maakte dit model al twee keer. De eerste keer was niet zo'n succes, het hemd was een beetje scheef. Maar wel draagbaar als hij het open laat hangen met een t-shirt onder, niet voor het werk dus. De tweede versie was al stukken beter, maar de kleur flatteert hem niet echt. Het wordt wel vaak gedragen en zowel de stof (soft cactus) als het model zijn dus goedgekeurd. De aanwezigheid van een borstzakje is een must (dat kwam ik te weten nadat ik al 2 jaar hemden zonder koop :s).

Toen de nieuwe collectie van soft cactus uitkwam bestelde ik onmiddellijk dit stofje bij mijn favoriete stoffenwinkel. Het bleef helaas nog eventjes in mijn bakken liggen.
Enkele weken terug begon ik dan aan het hemd tijdens het naaicafé bij Madeline. Uiteraard raakte het niet af op één avond en na een daaropvolgend avondje waarop er meer getornd werd dan genaaid, bleef het nog eventjes liggen.
Maar intussen is het afgeraakt. Sedert de asymmetrische eerste versie, wordt de kraag hier met een meetlat nagemeten en hij is wel degelijk symmetrisch ;-).

stof: Soft Cactus van bij Madeline de stoffenmadam
knoopjes: Mertens Mercerie in Melle
patroon: bijlage knip april 2014


Dit is nog een zomerhemd want een winterhemd met manchetten daar durf ik nog niet aan beginnen. Er staat wel een workshop gepland daarvoor dus binnen enkele maanden komt ook dat in orde en kan ook zijn wintergarderobe aangevuld worden.

Reacties

 1. Wauw, knap gemaakt! Mijn man wacht 1,5 jaar (on)geduldig op zijn hemd.... Schandalig lang, ik weet het, maar meneer wil lange mouwen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oei lange mouwen, dat durf ik ook nog niet, maar daarvoor zijn er workshops ;-) korte mouwen is niet zo heel moeilijk, alleen de eerste keer wat prutsen aan de kraag maar daarvoor zijn er teststofjes hé

   Verwijderen
 2. Amai Delphine, moedig van jou en bovendien heel goed goed gelukt! Mannenkleding is voorlopig nog niet aan mij besteed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. derde keer goede keer hé ;-) dat ging ook niet van de eerste keer bij mij hoor. trouwens volgens mij kan je dat zeker wel mannenkledij, de meeste mannen dragen ook t-shirts hoor ;-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

Pattern testing: Nivalis van sofilantjes

For English scroll down

De laatste tijd volgend de patroontests snel op elkaar. Ik zeg elke keer dat ik er wel eens enkele ga overslaan maar dan komt er eentje waar ik al lang naar uitkeek en geef ik toch toe... Maar spijt heb ik zeker niet!
Deze keer was dat het geval voor de Nivalis van sofilantjes. Een patroon dat al bestaat voor kinderen maar nu dus ook voor vrouwen. Eentje waarbij de colorblock optie mij heel erg aansprak en waarbij ik dus heel blij was dat ik die mocht testen. Een volgende keer probeer ik zeker de kraagoptie want die vind ik ook heel leuk, maar testen betekent dat je de opties test die je toegewezen krijgt, dus vandaar de gewone halsbies. Over die laatste kan ik trouwens zeggen dat die heel mooi plat valt bij mij, dus zeker geen klachten daarover.
Het was de eerste keer dat ik een full bust adjustment moest doen voor een patroontje, de uitleg vind je in de werkbeschrijving dus dat kwam helemaal goed en nu mijn patroondelen aangepast zijn kan ik die blijven herge…

een nieuwe winterjas

Zo'n dagje naaiweekend dat is niet alleen de ideale gelegenheid om veel stukken af te werken, in mijn geval dan vooral de iets simpelere stukken, maar ook om inspiratie op te doen. Zo was er iemand bezig met de jas uit de voorlaatste la maison victor te maken, een jas die mij wel aansprak maar waarvan ik het flapje achteraan niet zo graag zag. Zij maakte voor en achterkant gelijk en kon mij zo overtuigen van de jas. Ze liet ook de opgenaaide zakken weg. Ik ging dus voor een copy paste.


Het stofje kocht ik enkele jaren geleden op het stoffenspektakel in Kortrijk met de bedoeling er de cloé jas mee te maken. Maar na een testversie van dat model, dat ik eigenlijk nooit gedragen heb, belandde dat plan in de vuilbak. Aangezien ik genoeg stof had, besloot ik nu verder te werken met dit stofje in plaats van een nieuw te kopen, alleen de voering moest ik nog bijkopen.


Als voering koos ik voor French Terry (of dikke tricot zoals het verkocht werd door onze noorderburen op het stoffenspekta…

Nog snel een jurkje

De dag voor we op reis vertrokken had ik nog wat tijd over (en het weer zat niet echt mee), nadat ik nog een uurtje was gaan fitnessen leek het maken van een jurkje mij wel een leuk tijdverdrijf.
Het stofje kocht ik oorspronkelijk om er de Osaka uit La maison victor mee te maken, maar de berichten op blogs en sociale media zorgden ervoor dat ik dat plan opborg. Maar in de nieuwste uitgave van het boekje stond ook een jurkje dat ik wel tof vond: de Genova. Het leek mij een ideaal jurkje om mee te nemen op verlof want het is luchtig, maar ook eentje dat ik nadien nog gemakkelijk kan dragen om te gaan dragen, want niet te bloot.

Ik begon dus met het patroon over te tekenen. Omdat ik besloot om de hals af te werken met biais ipv beleg, betekende dit dat ik maar 4 patroondelen moest overtekenen. Nadat ik het bovenstuk nagemeten had, besloot ik om dit 3 cm te verlengen om het zo wat te kunnen laten bloezen aangezien het toch een vrij wijd patroontje is. Door mijn last minute wijziging van …