Doorgaan naar hoofdcontent

Nina rok van compagnie M x2

Nu Marthe van Compagnie M ook vrouwenpatronen maakt, ben ik helemaal fan.
De Lotta rok maakte ik vorige winter al in een workshop met haar. Dus toen ze deze zomer aankondigde dat er opnieuw worskhops waren, twijfelde ik geen moment. Ik schreef me in en koos voor de Nina want ik wou heel graag de gulp-sluiting leren maken.
Een broekrok dat durfde ik toch niet dus werd het de rok. Ik ben nu wel bezig aan een broekrok met een uitdaging aan, dus stay tuned.

Now that Compagnie M also has patterns for ladies, I am a big fan. I made the Lotta skirt last year in a workshop given by Marthe, so when she announced new workshops this summer, I didn"t hesitate. I chose the Nina skirt because I wanted to learn the fly front zipper.

Ik moest natuurlijk weer iets speciaals willen: ik wou de gulp samen met een voering. Dit stond niet in haar handleiding maar ze was onmiddellijk bereid om het samen te bekijken en dat is goed gelukt.
Eigenlijk is het niet zo moeilijk, mijn foto's van de tussenstappen waren niet zo goed gelukt maar hier heb je toch al de stapjes:
1. net voor je de voorkant van je rok moet sluiten, naai je je voering op je buitenstof ter hoogte van het uitstekende deelte van de gulp, slechte kanten op elkaar, tot aan het merkteken
2. daarna sluit je de voorkant van zowel je buitenstof als je binnenstof, ook tot aan het merkteken
3. als alles dan goed gedraaid ligt dan naai je je voering bovenaan in de naadwaarde aan je buitenstof (dit wordt later netjes verstopt onder je tailleband), laat wel de buitenste twee cm telkens open
4. dan doe je gewoon verder volgens de handleiding, de voering van de achterkant naai je aan het beleg van de tailleband die je dan aan de tailleband zelf hangt, het beleg van de voorkant naai je gewoon aan je rok (je voering hangt al aan je rok)
5. daarna kan je de zijkanten van de voeringrok sluiten
6. strijk het beleg van de voorkant een cm om en naai bovenop de naadwaarde waarin je de voering aan de buitenstof genaaid hebt, zo verstop je je gepruts
7. daarna kan je je lengte bepalen, inleggen en genieten van het resultaat

dit is het resultaat


Of course, I wanted something special: the fly front zipper combined with lining. This was not part of the instructions but Marthe was immediately prepared to figure it out together and it worked out really well. The instructions can be found in Dutch on my blog, but my English sewing terms were not sufficient to translate it in English, I'm sorry. I tried to take some pictures when I made the second one in between but they were not clear, so if I make another one I promise to use my decent camera and not my smartphone for that.


De stof komt van Cas en Nina. Ik wou al langer een stofje met goud in maar deze zijn vaak duur en ik probeer toch niet al te dure stofjes te kopen (want dan durf ik er niet in knippen), maar op een woensdag was er een actie bij Cas en Nina waarbij er op de stofjes in solden nog extra korting was. Zo werd dit stofje heel erg betaalbaar. De knoopjes, voering en rits vond ik in de Veritas.



Een workshop bij Marthe is echt wel een aanrader, ze kent haar patroontjes door en door en je wordt over de middag nog eens verwend met lekker eten ook. Ik had wel wat schrik dat mijn naaikennis en afwerking niet goed genoeg zouden zijn, dus deed ik extra hard mijn best om precies te naaien.

I bought the fabric at Cas en Nina. I wanted to buy a fabric with gold for a long time, but most of the time those fabrics are quite expensive. I know expensive fabrics are most of the time better quality but I don't dare to cut them, so it is a pitty to buy them. Cas en Nina has special actions on Wednesdays, zo when there was an extra discount on this one, I bought it. The buttons, the zipper and the lining were bought in Veritas.
A workshop at Marthe's place is really nice, she really knows her patterns and you a healthy lunch is included in the price. I was however afraid that my sewing skills would not be good enough for her, so I worked really precise that time.

Mijn poep is blijkbaar wat te dik voor de patroontjes van Marthe, ik pas er wel in maar er zit een groot verschil tussen de achterkant en de voorkant. Bij Marthe moet je dan op tafel gaan staan en dan snelt ze te hulp met de rokspuit.

Apparently my bum is too fat for the size of my waist in Marthe's patterns. I fit in so no worries but then you see a big difference between the front and the back of the skirt. Marthe then asked me to stand on the table and she helped me to have a straight skirt.



Het vinden van een bijpassend truitje was niet zo heel simpel. Wit past uiteraard maar zou wat saai zijn. Na raad vragen op de facebookpagina 'Stoffemiekes' wou ik eigenlijk voor bruin of zwart gaan maar tijdens een uitstaptje op de Meir vond ik het ideale glittertruitje bij Vero Moda. Mijn nieuwe schoenen (ook solden ;-) ) van Gabor maken de outfit compleet. Op de foto's hierboven heb ik een gewoon bruin truitje aan aangezien ik die dag ging werken.
Doordat deze rok gevoerd is kan deze zowel in de zomer als in de winter gedragen worden, dus dit wordt een topper.


I really love my gold skirt, but it was hard to find a matching shirt, of course white would fit but just white is a little bit boring. After asking for advice on facebook I wanted to go for brown or black but when I was shopping I found the perfect glittershirt at Vero Moda.  My new shoes from Gabor complete the outfit. On the picture above I am wearing a 'normal' brown shirt because I was leaving for work.
Because the skirt has a lining, it can be worn winter and summer.


Omdat ik schrik had dat ik de gulpsluiting alleen niet zou kunnen maken, wou ik zo snel mogelijk een tweede Nina maken. Iedereen die de handleidingen van Marthe kent weet dat die schrik ongegrond was. Deze keer probeerde ik de voering er iets anders aan te naaien: ik naaide ze goed op goed en keerde daarna de boel. Daardoor is het nog net iets beter afgewerkt, maar het maakt niet zoveel uit als je je randjes overlockt want er blijft een losse overlock rand zichtbaar van je klein stukje stof achter je rits.


Dit stofje komt van bij de Stoffenmadam (ook eentje uit de solden) en is door de vele kleurtjes veel gemakkelijker te combineren. De knoopjes komen uit de action (wat een werk om twee gelijke te vinden) en de voering uit de veritas.
Eerst wou ik de sierzakjes gebruiken maar dat vond ik toch niet zo mooi, dus werden ze weggelaten en werden het enkel steekzakken.
Ook bij deze rok deed ik extra mijn best om heel precies te werken en bij gebrek aan een rokspuit werden een rolmeter en mijn ventje ingeschakeld.






Because I was afraid that I would not be able to make the fly zipper myself, I wanted to make a second Nina as fast as possible. Of course, when you know the instructions from Marthe, you can image that fear was not necessary. This fabric was bought at 'Madeline De Stoffenmadam) and is easier to combine because of the different colors. The buttons are bought in action and the lining in Veritas.
First I wanted to ad fake pockets but after putting them on top of the fabric, I changed my plans and added pockets on the side. To make sure that my skirt is hanging straight, I asked my husband to help me, must have been a funny sight.



Ik zou met één van beide rokken willen deelnemen aan de wedstrijd van Marthe (in de eerste categorie), maar ik kan niet zo goed kiezen. Welke zouden jullie kiezen?

I would like to participate in Marthe's competition with one of these skirts, which one would you recommend?


Reacties

  1. Heel mooi, seg! Eens je weet hoe die gulp moet, dan kan je weer een hoop andere dingejpn maken. Ik zou de rok met goud insturen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je!
      inderdaad, zo blij dat ik die kan. ik wil nog wel eens een broek proberen voor mijn ventje
      de gouden is ook mijn favoriet

      Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

Een stapel gebreide FO's

Het is precies eeuwen geleden dat ik hier nog iets neerschreef maar het leek me wel leuk om deze keer toch nog eens kort iets te schrijven. Voor degene die meer brei-avonturen willen volgen, ga zeker een kijkje nemen op mijn youtube kanaal. Op de foto hierboven zie je wat ik af had voor de laatste aflevering: een Pippin sweater, een Forest walk cowl (de grijze), een cargill cowl (degene met de kleuren die in elkaar overgaan), een paar scrappy stripy socks en een paar 'doodgewone' sokken. Dit is de 'cargill cowl' van de Creabea, ik mocht deze preview breien voor haar. Ik ben heel blij met het eindresultaat maar het patroon zelf vond ik onvoldoende uitgeschreven om de steek zonder filmpje te kunnen volgen. Het ligt vermoedelijk aan mezelf dat ik dit niet zo fijn vind maar ik geef het toch maar mee. Het garen is rico creative melange wonderball, ik heb nog vrij veel over dus wil er ooit nog een bijpassende muts uit maken.  Het paar sokken dat je links op de foto ziet (zond

naaien met restjes: zakdoeken

De meeste onder ons kennen het wel, een uitpuilende restjesbak. Zeker als je zelf geen mini's thuis rondlopen hebt om met deze restjes te kleden (en dan nog veronderstel ik dat je voor kinderen nog andere stofjes koopt dan alleen die restjes). Met een aantal van de soft cactus stofjes die ik voor hemden gebruikt had, heb ik stoffen zakdoeken gemaakt. Vorige winter deed ik dat al een eerste keertje met het restje van dit hemd en deze gaan nog steeds mee. Ik was die op 60°C met de rest van de zakdoeken en ze blijven ok. Uiteraard zijn ze waarschijnlijk de eerste keer een beetje gekrompen, maar het zijn zakdoeken dus dat maakt niet zoveel uit. Dit jaar koos ik voor een restje van dit hemd . Doordat ik de kraag twee keer heb moeten knippen om mijn eigen stommiteiten recht te zetten, was het restje dat nog overschoot te klein om er nog iets deftig mee te maken. Het stofje is ook niet zo gemakkelijk te combineren met andere stofjes, dus ideaal om zakdoeken uit te maken.

Blogtour: Tamarillo van Cherry designs

De blogmeet dat is echt iets tof, een hele avond tetteren met gelijkgestemde zielen, gegarandeerd een succes. Ik denk dat onze mannen maar al te content zijn dat we dat tetteren op een ander gaan doen, want meer dan 30 vrouwen samen dat moet toch wat lawaai geven ;-). Bij de blogmeet horen ook buitenkansjes en dit was er eentje van. Stephanie, beter gekend als Juffrouw Kersjes , deed ons een metertje tricot uit haar webshop cadeau om haar nieuwe patroontje uit te maken. Aangezien ik mezelf al ingeschreven had voor de testronde van dit patroontje (en het heel spijtig vond dat ze mijn maat niet meer nodig had) ging ik hier graag op in. Ik klikte haar webshop open en koos voor tricot, het eerste stofje dat ik toen zag, sprak mij zo aan dat ik zelfs niet meer verder zocht. Het is er eentje van Art Gallery. Echt een hele mooie kwaliteit, echt heel zacht! Na het wassen ziet het zwart er wel een beetje pluiziger uit, ik heb dat wel vaker met zwart/wit stofjes, mensen met wasti