zondag 31 januari 2016

workshop mannenhemd


November was een drukke naaimaand, 3 workshops en een testevent stonden gepland. De workshops waren er dan nog die niet op één dagje afgewerkt waren.
Ik begon met de workhop eigen creaties (drie avonden), daarna volgde de workshop mannenhemd en de dag erop het testevent (waarvan je hier het verslagje en resultaat kan zien). Als laatste volgde ik nog een workshop mantel bij de stoffenmadam (ook hiervan verscheen het resultaat al hier).
Zoals je hier al kon zien maakte ik al eens een zomerhemd voor mijn ventje, maar een winterhemd met manchetten dat was toch nog een brug te ver. Een dagje quality-time met mijn mama werd ingepland.
Er werd veel genaaid die dag maar toch was de workshop te kort, jammer genoeg konden we niet blijven doorwerken tot het hemd af was. Ik denk dat er voor het hemd toch minimum een workshop van 10u tot 18u nodig is (dus minimum zo'n twee uur extra). Met zo'n drukke naaimaand lukte het dan ook niet onmiddellijk om het af te werken. Doordat ik het te lang liet liggen zag ik niet meer hoe het verder moest, ik stopte het dus in mijn mama haar handen.

Een volgende keer zal ik het borstzakje wat anders afwerken. Mijn mama herinnerde zich nog de manier waarop ze het vroeger geleerd had en ze heeft wel gelijk dat het properder afgewerkt is.
Een volgend hemd zal er zeker komen, de stofjes werden zelfs al gekocht voor dit hemd afgewerkt was.
Dit stofje komt van bij Mon Depot en is van Scapa. Goeie kwaliteit stof voor een betaalbare prijs. Het voordeel is dat je geen verschil ziet tussen de goede en de verkeerde kant van de stof, hierdoor lijkt het hemd nog beter afgewerkt ;-).

Het patroon is het coolbleu hemd van la maison victor. Het voordeel van la maison victor zijn de duidelijke tekeningen en uitleg waardoor het thuis zeker opnieuw moet lukken om dit hemd te maken. Toch zal ik de volgende keer terug het hemd uit de knipbijlage maken, deze keer een met lange mouw. Dit model past precies beter bij mijn man.
Verder vind ik het coolblue hemd wel heel kort, als ik het op andere hemden leg dan scheelt het toch al snel 10 cm.

Het hemd uit de nieuwste la maison victor wil ik ook nog wel proberen maar aangezien hier een specialleke aan zit, ga ik toch maar eerst voor een geslaagde normale versie voor ik mij daaraan waag ;-). 

zondag 24 januari 2016

Het allereerste zelfgemaakte geboortegeschenkje

Met al die baby'tjes die rondom ons geboren worden, moest het er eens van komen: een zelfgemaakt geboortegeschenkje. Ik durf dit niet voor iedereen te maken, maar deze mama zal er hopelijk blij mee zijn.
Ik koos voor het jasje uit zo geknipt. Ik vroeg aan de mama welk maatje ze graag kreeg en dat bleek perfect te kloppen met de maat in zo geknipt. Ik moest het patroontje dus niet aankopen want voor een eerste keertje vond ik de basisversie al gewaagd genoeg ;-). Nu ik merk hoe schattig dit jasje is en hoe aangenaam het was om het te maken, overweeg ik toch om het patroon te kopen.
Het buitenstofje is er eentje van soft cactus en werd op aanraden van An (paspelpoezen) gecombineerd met bruine nicky velours. Ik koos uiteindelijk toch voor color snaps als knoopjes (hoop dat ze sterk genoeg zijn en de stof niet doorscheurt) aangezien ik enkel kleine metalen knopjes vond en daarmee nog meer schrik had voor doorscheuren. Ik liet de mama alvast weten dat ze het mij zeker moet laten weten als er problemen optreden.
Er werd ook nog een jeansbroekje bijgekocht om zo een nog schattiger geheel te kunnen afgeven.


Ik hoop dat die kleine prins dit setje veel kan dragen en kan genieten van de superzachte nicky velours langs binnen (of langs buiten).
De komende 6 maanden worden er nog 5 kindjes verwacht (nee, geen van ons, eerst ons huisje afwerken), er zal dus zeker en vast nog wel eens iets gemaakt worden als geschenkje maar niet voor allemaal.

stofjes:  Soft Cactus en nicky velours Madeline De Stoffenmadam *
patroon: zo geknipt 1
jeansbroekje: H&M

* Zoals de meeste van jullie wel al gehoord hebben, brandde het winkeltje van de stoffenmadam gisteren uit. Gisterenavond werd er wel al meegedeeld dat ze binnen de maand terug open zouden gaan in het pand ernaast. Ik hou jullie op mijn blog zeker op de hoogte want stofjes met liefde verkocht worden nog gemakkelijker met liefde verwerkt.

zaterdag 16 januari 2016

de afterparty swap

Ik liet mij eindelijk eens overhalen tot een swap. Unique Marieke organiseerde namelijk een swap speciaal voor zelfgemaakte dingen met als thema 'de afterparty swap'.
Het was mijn allereerste swap en ik vond het heel moeilijk om iets te vinden voor mijn swapje. Ik koos uiteindelijk voor een clutch, een toilettasje en twee zakdoekhoesjes in een blauw (want haar lievelingskleur) soft cactusstofje (omdat ze schreef dat ze die motiefjes graag ziet).
Mijn inspiratie was echt op deze keer, ik zat zelf volledig in de wintersfeer met als ideetjes: een sjaal, een dekentje, een warmtekussentje... Maar toen bleek mijn swapje helemaal geen koukleum te zijn.


Gelukkig is ze blij met de geschenkjes, vooral de zakdoekhoesjes komen blijkbaar al van pas.


Zelf kreeg ik echt superleuke dingen: twee kussenslopen (die zijn al in gebruik) die perfect in ons interieur passen, een zakdoekhoesje, een overtrek voor mijn fietszadel (dat zal nog eventjes blijven liggen en wachten op lenteweer), een kraagje (een goed excuus om een bijpassende louisa te naaien ;-) ) en nog wat snoepgoed.
donderdag 14 januari 2016

book review #shoothetboek


één van de kerstgeschenkjes die ik kreeg was een boekenbon. Ik kon dus boeken kopen zonder mij schuldig te voelen. Een naaiboek had de meest logische keuze geweest maar ik kan nu al niet meer volgen met alle patroontjes die ik wil maken. Romans probeer ik zoveel mogelijk op mijn e-reader te lezen om plaats uit te sparen en een kookboek kreeg ik al. Dus koos ik voor een fotografie boek. Ik wou geen boek vol met technische termen waardoor ik de moed zou verliezen, dus koos ik voor het boek Shoot! van Anki van zilverblauw.
Het boek voldoet helemaal aan mijn verwachtingen, ik kon het helemaal doorlezen op één dag tijd en ben nu stap voor stap de DIY tips aan het uitvoeren. Hier vinden jullie alvast de eerste resultaten.


De opdracht die hierbij hoorde is om foto's te nemen en daarbij te kijken naar dingen die mij opvallen op mijn foto's. Mij valt het vooral op dat mijn foto's meestal nogal donker zijn in vergelijking met die in het boek. Nu zijn deze foto's grotendeels in of net na de kerstvakantie genomen waar voor mij gezelligheid centraal stond. Beelden vol natuurlijk licht zijn moeilijk te verkrijgen in dit seizoen.

Ik hoop alvast dat er nog een vervolg op komt met net iets moeilijkere opdrachtjes/uitleg zodat ik nog meer kan bijleren dan dat ik nu zal doen.

zondag 10 januari 2016

workshop 'eigen creaties'

In mijn drukke workshop-maand volgde ik ook een workshopreeks 'eigen creaties' bij 't Naaiatelier. Het duurde uiteindelijk nog tot in de kerstvakantie voor ik de tijd vond om mijn kledingstuk af te werken en nog een weekje later voor er ook foto's van genomen werden.
Voor deze workshop koos ik ervoor om een grof gebreid stofje uit mijn voorraad te verwerken tot een jasje. Dit stofje was blijven liggen omdat ik niet goed wist hoe ik zo'n stof moest verwerken. De uitleg tijdens de workshop was dus meer dan welkom.
Het patroon vond ik in een knipmode. Normaal zorgt knipmode voor een mooiere afwerking dan mijn favoriete LMV maar deze keer zou de rits toch absoluut niet mooi afgewerkt geweest zijn, dus liet ik ze maar weg.
Dit stofje is echt een rottig stofje om te verwerken, ieder ministukje dat je moet losmaken is precisiewerk tussen al die draadjes en het resultaat was dan ook niet wat ik wou. Maar net voor ik het binnenjasje aan het buitenjasje stikte, schoot mijn mama te hulp om mijn mouw-probleem op te lossen waardoor het resultaat nu stukken beter is.
Volgens de werkbeschrijving moest ik nepleren biais gebruiken. Die was al niet zo gemakkelijk te vinden maar werd uiteindelijk toch gevonden op het stoffenspektakel. Maar toen ik die erbij hield vond ik die er veel te nep uitzien, dus koos ik voor bruine biais die iets breder is dan normaal. De biais is een heel simpele methode om dit jasje af te werken, zo hoef je geen keergat te voorzien voor de voering of deeltjes met de hand naaien. 

Voor dit jasje koos ik eerst een heel mooi katoenen stofje bij de stoffenmadam als voering, maar toen ik thuiskwam vond ik dat veel te mooi om in een jasje te verstoppen, dus ligt dat stofje hier nog altijd te wachten op een projectje waar het beter tot zijn recht komt en gebruikte ik een effen katoentje uit de veritas als voering.

Al bij al ben ik wel tevreden van het resultaat maar zo'n stofje zal ik toch niet meer snel kopen.

zondag 3 januari 2016

Kyoto: over snelle beslissingen en snelle naaisels

Deze jurk moet het record zijn, iets meer dan 24 uur nadat de nieuwe la maison victor in de bus zat was mijn jurk klaar. Nochtans was ik op basis van de preview op hun facebook niet persé overtuigd maar toen ik het magazine doorbladerde viel alles op zijn plaats, dit zou de jurk worden die ik met mijn pied de poule stof ging maken.
De jurk zit verrassend snel in elkaar, zeker als je je overlock gebruikt. Over het algemeen ben ik heel tevreden van deze jurk, alleen moet hij echt wel met een riempje gecombineerd worden (zij geven dat zelf ook als tip aan) anders valt mijn taille ter hoogte van mijn heupen en de onderkant van mijn kleedje ergens op nonnenlengte ;-).
Patroondeel F kon ik nergens terugvinden, dus ging ik maar via wat berekeningen aan de slag. Geen idee of ik die juist deed maar mijn polsboorden hangen er aan en ik ben er tevreden mee. Ik berekende eerst wat de verhouding van deeltje G tov de achterkant van de mouw was en kwam hierbij op afgerond 75% dus nam ik voor deeltje F 75% van de voorkant van de mouw.
Een ander aanpassing die ik deed was het vervangen van de biais aan de achterkant door het twee keer omslaan van de naadwaarde met 0.5 cm. Deze techniek gebruikte ik ook al bij de ginger jurk hier, deze keer koos ik hiervoor omdat ik geen rekbare biais in huis had en ik dit jurkje snel wou maken. Ook hierbij kan je mijn bh-bandje zien maar dit zal ik oplossen door de rug een klein stukje dicht te stikken waardoor er enkel boven het bh-bandje nog een opening zal zijn. Doordat deze uit tricot gemaakt is zal ik er nog altijd in kunnen.Het stofje kocht ik enkele maanden geleden op het stoffencircus in Puurs bij de stoffenstunter. Een superleuk stofje om te dragen (lekker zacht en warm) en je hoeft het niet te strijken! Intussen kocht ik nog meer van deze stof (of in ieder geval heel erg gelijkaardige) in Kapellen.


Dit was het kleedje dat ik op Nieuwjaar droeg en ook hiermee kreeg ik veel complimentjes, al vonden de mannen mijn blote rug twee dagen op rij wel grappig.
De nieuwe lmv is echt een toppertje deze keer, ook de Pam top staat hier nog gepland (stofje heb ik al liggen) en er wordt nog stof gezocht voor de Rachel rok. Als ik heel veel moed heb dan komt ook het hemd nog op de planning.

vrijdag 1 januari 2016

een feestelijk kleedjeEnkele maanden geleden kocht ik dit stofje bij De Stoffenmadam. Ik wist al vrij snel dat ik de Ginger jurk uit de allereerste lmv wou maken toen ik haar blogpost las, maar het stofje bleef wat liggen. Zo'n jurk draag je namelijk niet om te gaan werken ;-).
Toen oudjaar in zicht kwam begon ik er aan. De jurk lukte verrassend goed, ondanks het gladde stofje en het ontbreken van boventransport op mijn Singer.
Het stofje is ook zalig om te dragen, alleen ruikt het heel snel naar zweet.
Als je zelf dit modelletje wilt naaien, let dan goed op want het tailleert helemaal niet zo groot als we van lmv gewend zijn! Ik pas er in maar veel verdikken mag ik toch niet.
Ik plande eerst om er nog een riempje op te maken maar het is veel minder los dan ik dacht waardoor ik dat achterwege liet.
Toen ik aan de jurk begon vergat ik dat je hieronder geen bh kan dragen zonder dat die zichtbaar is, aangezien geen bh voor mij geen optie is zal ik er op proberen te letten dat ik altijd een mooie draag in combinatie met dit kleedje ;-).


Ik kreeg gisteren heel veel complimenten met dit kleedje en ben er dus zeker van dat het nog meerdere keren uit de kast zal komen voor feestjes. De eerste gelegenheid hiervoor is al eind deze maand.