maandag 25 april 2016

de zoektocht naar het ideale patroon

Ik schreef al dat ik momenteel moeilijk mooie T-shirts en bloesjes vind in de winkels. De meeste zijn namelijk te los naar mijn zin.
Ik ging dus op zoek naar het ideale patroon om zelf iets te maken.
Als eerste testte ik een top met watervalhals uit een oude knip uit. Deze is zo'n succes dat ik jullie enkel deze snelle foto kan tonen want deze zit vaker in de was dan in de kast.
Mijn eerste test was dus al een topper en vanaf dat ik nog wat stoffenkrediet opgebouwd heb (door andere stofjes te verwerken) wordt er zeker nog een stofje voor gekocht.


Test twee was de Pam top uit la maison victor. Ik versmalde het patroon een beetje aan de zijnaden en ben al bij al tevreden van dit patroontje. Al is het voor mij nog altijd een beetje aan de wijde kant, maar het is geen 'zak'.
Dit stofje kocht ik vorige zomer bij Liesellove. Ik draag graag donkerblauw dus deze zal ook wel vaak gedragen worden, al hoop ik dat het snel te warm is voor lange mouwen en het in de kast kan tot de herfst.Binnenkort probeer ik nog het bloesje uit de nieuwe la maison victor uit en ook de dusty top.
Andere suggesties zijn nog altijd welkom.

dinsdag 19 april 2016

een werk van lange ademFebruari en maart waren heel hectisch hier. Veel leuke zaken op de planning maar daardoor ook heel druk, helaas ook wat minder leuke zaken die de nood aan ontspanning alleen maar groter maakten.
Dus nam ik stof en machine mee en ging ik voor een avondje ontspannen naaien naar De Stoffenmadam. Ik had vooraf moeten weten dat een hemd met lange mouwen niet geschikt was voor dit doel maar ik moest en zou een hemd maken.
Ongeveer halfweg de avond gaf ik het op. Mouwsplitten met een handleiding uit de knipmode daarvan kreeg ik alleen maar zin om de boel aan de kant te smijten. Nancy bood nog aan om te helpen maar ik was het eventjes beu (sorry Nancy ik beloof in het vervolg vrolijker te zijn ). Ik kocht nog wat stofjes (dat hielp wel ;-) ) en ging naar huis.
De week erop trok ik opnieuw naar Lier en Nancy had een filmpje klaarstaan voor mij met de uitleg voor die mouwsplitten, echt superlief. Ik kreeg ze dan ook ineen. Niet perfect (en niet perfect gestreken tussendoor, I know Nancy ;-) ) maar beter dan ik ooit op mijn eentje had kunnen maken. De rest van het hemd werd thuis afgewerkt.
Ik ben blij dat het hemd goed past want er kropen vele uren werk in. Ik wil zeker nog een hemd maken maar nu eventjes enkele projectjes waar ik sneller voldoening uithaal om terug energie op te doen. Het volgende hemd word er sowieso eentje met korte mouwen want de zomer komt eraan, dus dat is dan al één zorg minder ;-).Op de rug koos ik niet voor de plooi in het midden die op het patroon aangegeven staat maar voor twee plooitjes aan de zijkant. Ik zag dit op één van de gekochte hemden en vond dit eens iets anders.Een hemd waar zoveel uren werk in kropen dat is er toch eentje voor een speciale gelegenheid. De gelegenheid in kwestie was het huwelijk van mijn collega en ex-studiegenootje Valérie. Zij weet dat hier veel werk in kroop en kijkt dus niet op een foutje.
Uiteraard heel typisch: in de mouwen kroop het meeste werk en halfweg de avond droeg hij zijn hemd zo ;-)


Stof: Scapa van bij Mon Depot
knoopjes: Veritas
patroon: bijlage knipmodezaterdag 9 april 2016

een sweater om in te verdwijnen

 
Twee weken geleden had Nancy een nieuw mannenpatroon te koop. Voor nog geen 7 euro had je een patroon voor een sweater (met kap of enorme col), een t-shirt (korte of lange mouw) en een joggingbroek. Aangezien ik altijd op zoek ben naar mannenpatronen, kocht ik het patroontje. Ik koos ook onmiddellijk stof voor de sweater met col. Dit sweaterstofje bevat modal en is echt het zachtste sweaterstofje ooit!

De sweater bestaat maar uit een paar patroondelen die eenvoudig over te tekenen zijn (niet teveel delen over elkaar getekend) en ook het ineenzetten ging vlotjes. Ik volgde wel enkel de handleiding aan de kraag want ik vond het verder storend dat alle talen door elkaar stonden, maar de sweater is heel eenvoudig in elkaar te naaien dus dat gaf geen problemen. Ik koos deze keer niet voor de klassieke afwerking van de zomen met de tweelingnaald, maar gebruikte deze omgekeerd om zo een wat ruwere afwerking te verkrijgen.


Bij een eerste passessie werd wat ik al vermoedde bevestigd, de sweater was veeeeeeel te lang. Ik korte de boel dus 13 cm in. De mouwen werden ook 3 cm ingekort maar dat had misschien nog net een beetje meer gemogen.


Ik was niet helemaal overtuigd van deze sweater maar eenmaal hij ingekort was wel. Ik denk dat deze nog veel uit de kast zal komen. Hierbij nog bewijs dat ook zot doen in deze sweater perfect mogelijk is.Ik ben zeker van plan om ook nog het t-shirt met korte mouwen uit dit patroon uit te proberen en aangezien ik stiekem jaloers ben op deze sweater waarin je kan verdwijnen, overweeg ik om mezelf ook een exemplaar te maken ;-), met aanpassingen weliswaar.
En intussen kijken we uit naar de mannenpatronen van zonen09, want mijn kleerkast begint toch wel heel goed gevuld te raken. Tijd om mijn ventje eens wat vaker van zelfgemaakt gerief te voorzien.


patroon: It's a fits (te koop bij madeline de stoffenmadam)
stof: madeline de stoffenmadam