donderdag 28 juli 2016

ready for some adventureDe adventure jacket die maakte ik hier al en nog een extra versie in iets minder dikke sweater staat gepland, maar toen ik bij Nancy Softshell vond leek dit mij een ideaal patroontje voor een jas voor mijn ventje.
En dat blijkt ook te kloppen, alleen zou hij een maatje groter mogen omdat de Softshell heel wat minder rekt dan ik in gedachten had. Dit is dus een versie waar enkel een T-shirt/hemd onder past, in het najaar volgt een maatje groter waar ook een trui onder zou moeten passen.

Verder is die softshell echt zalig om mee te werken, alleen niet zo direct bij 34 °C ;-). De foto's lieten dus nog eventjes op zich wachten want zo sadistisch ben ik ook weer niet. Voor het doorstikken bekom je wel een dik pak met al die naden samen, maar mijn machientje kon het aan, oef. Openstrijken van naden was ook niet simpel, ze kwamen telkens terug in hun vorige positie (koppig stofje), dat zie je wel af en toe maar niet zo heel storend vind ik.


Ik deed enkele kleine aanpassingen aan het patroon, zo werkte ik niet af met boordstof maar verlengde ik alles met 11 cm, ik baseerde mij hiervoor op een gekochte softshell die graag gedragen wordt. Ook het beleg liet ik weg (door alles te verlengen had ik stof te kort), want het gekochte exemplaar was ook zo afgewerkt. Het was eventjes zoeken hoe ik alles het beste moest afwerken maar ik ben toch trots op het resultaat. Op deze laatste foto hing de jas nog open, hij past een stuk beter aan éénmaal hij gesloten is. Ik realiseerde mij alleen pas achteraf dat ik daar geen foto's van genomen had.


De foto's nam ik op de eerste grijze dag die er was, het licht is dus niet zo optimaal maar het weer past wel bij zo'n jas natuurlijk.

zaterdag 23 juli 2016

babygeschenkje nummer 4


De babyboom in onze vriendenkring en familie blijft maar doorgaan, pasgeboren kindjes genoeg om geschenkjes voor te naaien dus.
Deze keer werden we uitgenodigd voor een babyborrel als de kleine kapoen 3.5 maanden oud is, een iets groter geschenk was dus nodig om zeker te zijn. Ik koos deze keer voor de badcape uit la maison victor in maatje 86 (op de groei dus). Ik ken niet zoveel van kindermaten maar dit lijkt mij ook voor een 86 redelijk ruim te vallen dus misschien kan grote broer er nog in.
Ik deed enkele aanpassingen aan het patroon: de eerste is per ongeluk, door een misverstandje bij het knippen is de overslag in spiegelbeeld (maar ik ga ervan uit dat kleine Basil daar niet wakker van zal liggen) en ik zorgde ervoor dat de cape volledig open kan en dus niet een klein stukje dichtgenaaid werd, ik voegde daar wel een drukknopje toe. Dat laatste was dus wel met opzet ;-) op aanraden van mijn mama, tja ik ben geen baby expert...


Een volgende keer zou ik de afwerking iets anders doen, maar ik moet nog uitdokteren hoe ik dat ga aanpakken. Nu zijn alle overlockte naden gewoon zichtbaar en vooral aan de kap vind ik dat wat jammer, want ik ga ervan uit dat die niet constant op het hoofdje zal staan.

Dit is dan ook officieel het eerste geschenkje met mijn eigen labeltje in, ziet er toch direct een stuk echter uit hé ;-).


De badstof kocht ik (hoe kan het ook anders ;-) ) bij De Stoffenmadam, de biais komt (ook al zo traditioneel aangezien ik met mijn getetter altijd zo'n dingen vergeet te kopen) van veritas.

Nu duimen dat de ouders blij zijn met het pakje en het kleintje er veel plezier aan beleeft.

donderdag 21 juli 2016

Een billie in een prachtig tricotje


Twee weken terug ging ik nog eens stofjes kopen bij Nancy samen met mijn ventje. Hij mocht dan ook twee stofjes kiezen voor zichzelf. Als eerste koos hij een donkerblauwe softshell waarmee ik een jas aan het maken ben en als tweede een prachtig tricotje voor een billie.


Dit tricotje is niet helemaal effen maar heeft een mooi effect erin. Morgen ga ik nog wat kleurtjes kopen want deze versie is helemaal goedgekeurd.
Ik koos deze keer om alles met boordjes af te werken ipv de tweelingnaald, vooral omdat ik het zonde vond om exact het juiste kleur garen te moeten kopen voor drie stiksels maar ook omdat het hem wel flatteert vind ik.
De hals is iets wijder geworden dan in het patroon omdat ik het gevecht met het boordje de eerste keer verloren had.


donderdag 14 juli 2016

een pyjama voor mijn papa


Vorig jaar maakte ik al een pyjama voor mijn papa, als vaderdag geschenkje. Deze keer vroeg hij zelf om een nieuwe en mocht hij ook de stof mee kiezen. Al denk ik dat mijn mama eigenlijk gekozen heeft ;-).
In beide gevallen vertrok ik van twee patronen van LMV: het tour T-shirt en de Marvin Joggingbroek. Bij de broek maakte ik de zakken iets groter deze keer, misschien moeten ze een volgend keertje nog wat groter maar dat zal ik wel horen deze winter denk ik.Ik had een klein overlock-accidentje aan het kruis, bochten stikken met de overlock moet ik duidelijk nog wat oefenen, maar met wat gepruts is er bijna niets meer van te zien (sjjjjt ). Aan de voeten gebruikte ik boordstof om zo voldoende rekbaarheid te hebben om de voeten erdoor te krijgen, want daar is het redelijk smal gerekend (ik verbrede dat de vorige keer al een beetje).


Misschien herkennen jullie het stofje van het T-shirt van deze foto's. Ik heb nog voldoende over om iets voor mezelf te maken, dus misschien verschijnt er binnenkort nog een naaisel met dit stofje op de blog.

Ik bestelde gisteren ook nog stof voor een zomerpyjama voor mijn papa, bij het nakijken van de kledij voor op reis bleek dat zijn zomerpyjama's hun beste tijd gehad hebben en door de solden bij Madeline De Stoffenmadam kan ik een pyjama maken voor ongeveer 15 euro.


zaterdag 9 juli 2016

schrik voor alice


Dit bloesje lag al enkele weken geknipt klaar maar ik durfde er niet aan beginnen. Ik had schrik voor de kraag in dit stofje. Perfect is de kraag niet geworden maar het viel veel beter mee dan verwacht door de kwaliteit van dit stofje. Ook de knoopsgaten gingen na een moeizame start vlot. Ik ben dus echt tevreden met het resultaat!
Toen ik eindelijk de moed gevonden had om er aan te beginnen, de reden was eigenlijk dat mijn overlock op onderhoud was en ik voor dit bloesje pas helemaal op het einde moest overlocken, werkte ik heel traag en stap voor stap om zo precies mogelijk en zonder frustraties te kunnen werken. Het stofje glijdt helemaal niet zo hard als ik gedacht had dus dat was zeker een meevaller.
Omdat een effen stofje niet helemaal mijn ding is, maar soms wel noodzakelijk om wat deftiger voor de dag te komen, koos ik voor mooie knopjes met wat blingbling om zo toch nog een special touch te bekomen. Het stofje is ook echt zalig om te dragen, lekker zacht.De zijnaden nam ik langs elke kant 0.5 cm in om alles iets minder wijd te maken maar het model valt beter mee dan gedacht.
Zeker eentje om vaak te dragen en te onthouden voor volgende bloesjes. Als de zon nu nog iets vaker tevoorschijnt komt zodat dit bloesje (en de rest van de zomergarderobe) vaak gedragen kan worden, dan ben ik helemaal tevreden.

Foto's nemen dat duurde hier weer een eind, je weet wel de zomer dit jaar is er niet direct eentje met droog weer en mijn favoriete fotoplekje achter onze tuin is de laatste 6 weken niet droog genoeg geweest voor foto's. Deze keer nam ik de foto's aan de visputten iets verder in de straat, buiten enkele modderplassen zijn de wandelpaden daar al goed uitgedroogd.stof: Mon Depot
patroon: Alice LMV

donderdag 7 juli 2016

Mijn allereerste rokjeEen tijdje geleden zag ik op een blog iemand die haar eerste naaisel blogde en dat bracht mij op ideeën. Helaas ben ik vergeten waar ik dat blogbericht las, dus als er iemand zich hier in herkent, reageer dan zeker, dan link ik naar de juiste blog ;-).

Door ons kwakkelende Belgische weertje duurde het nog eventjes voor ik foto's kon nemen, maar hier is hij dan: mijn eerste zelfgemaakte rok ooit!

Iets meer dan drie jaar geleden maakte ik hem samen met mijn mama, ze koos een stofje uit waarvan ze het niet erg vond dat het in de vuilbak zou vliegen en als model kozen we er eentje dat ze al ontelbare keren voor mij gemaakt had. Het resultaat bleek uiteindelijk heel goed draagbaar te zijn.
Eigenlijk kon het niet echt misgaan, het knippen werd gecontroleerd door de mama, de speldjes en ook het stikken werd naad per naad gecontroleerd. De randjes afwerken met de overlock deed zij want ze had schrik dat ik het zou verpesten ;-).Intussen heb ik al twee jaar een eigen naaimachine en 1.5 jaar een eigen overlock en naaide ik al meerdere rokjes helemaal zelf. Maar dit blijft toch een speciaal exemplaar. En mijn mama blijft toch mijn strengste leermeester. Foutjes ziet ze overal.

Mijn allereerste volledig alleen genaaide naaisel was een Vinktas uit theedoeken van de action. Het verbaast mij nog altijd dat het ding nog niet uit elkaar gevallen is ;-), uit voorzorg wordt hij alleen als breitas gebruikt. Je wilt niet op straat staan met een uit elkaar gevallen tas natuurlijk.

Wat was jullie allereerste naaisel?

De foto's werden na een dagje werken genomen, de rok was dus niet meer pas gestreken, maar zo ziet hij er ook meestal niet uit natuurlijk ;-).

Nu het weer wat beter is probeer ik ook nog wat ander recent ongeblogd materiaal te fotograferen, hopelijk blijft het weer nog eventjes meewerken.