donderdag 29 december 2016

Dit was 2016

Overal zie je de jaaroverzichtjes verschijnen, dus besloot ik er ook eentje te maken.
Ik koos ervoor om drie keer een top drie te maken, ééntje met mijn drie mooiste herinneringen aan 2016, ééntje met de drie naaisels waar ik het meest trots op ben uit 2016 en als laatste de drie meest gelezen blogberichten van 2016.

de drie mooiste herinneringen

1. Ons reisje naar het Griekse eiland Spetses2. Een weekendje luieren in Friesland3. De preventieve dienst met het rode kruis op Sfinks in juli


de drie naaisels waar ik het meest trots op ben
de drie meest gelezen blogberichten
Afsluiten doe ik met onze wensen voor 2017 

Ik wens je glitter zoals de tierelantijntjes in de boom
Ik wens je werkelijkheid van je allermooiste droom
Ik wens je vreugde, geluk en zonneschijn
Moge 2017 je ultieme jaar zijn!

zondag 25 december 2016

Mijn kerstoutfit

 


Een tijdje terug kocht ik een heel mooi suede stofje aan wat de normale prijs is voor zo'n stof, maar dus net iets duurder dan wat ik normaal koop. Voor die kwaliteit heb ik dat er wel voor over, alleen bleef het stofje liggen omdat ik schrik had om er in te knippen.
Ik wou eerst nog eens oefenen op een goedkoper stofje.
Toen ik op 1 november naar het stoffenspektakel in Mechelen ging vond ik veel suede stofjes, de meeste ongeveer rond de prijs van wat ik betaalde. Degene die goedkoper waren voelden meestal zo stug aan dat ik er nu ook geen kleedje in zag. Maar het allerlaatste kraam waar ik langsging had prachtige donkerblauwe suede aan 10 euro per meter. Ze is een beetje dunner dan mijn 'echte' stof maar ideaal om eens te oefenen.
Ik kocht samen met mijn mama 4 meter om elk een kleedje uit te maken. We kregen er de laatste my image bij cadeau. En daarin stond het perfect kleedje hiervoor. Het enige nadeel was dat je het patroon nog moest downloaden (en dus ook moest samenplakken...) en dat de inkt van onze printer op was...
Maar geduld is een schone deugd en het meneertje van PostNl kwam uiteindelijk braaf onze inkt leveren waardoor ik erin kon vliegen.
Mijn ervaring met my image is dat de maten klein uitvallen, dus koos ik voor de zekerheid een maatje groter. Het is een model waarbij versmallen goed mogelijk is dus beter te groot dan te klein. Achteraf gezien ben ik wel blij dat ik een maatje groter maakte want anders zou het niet zo comfortabel geweest zijn aan de schouders. Doordat het kleedje mouwen heeft is een beetje extra ruimte daar wel handig.Het begint standaard te worden, maar rugnepen zijn echt wel noodzakelijk met mijn holle rug. Dus werden deze ook hier toegevoegd. Een spiegel in mijn nieuwe naaikamertje zou wel handig zijn want nu moet ik telkens 2 verdiepingen naar beneden om het resultaat te zien en dat is nu ook niet zo heel handig. Ik weet dus wat te kopen als ik nog eens in Ikea passeer.
Het omzomen met de hand werd deze keer door mijn mama gedaan, het lukt mij wel al beter om het zelf te doen maar helemaal onzichtbaar is het nog niet. Met dit stofje, waar je 'foutjes' direct in zou zien, liet ik het dus liever over aan een expert.

Bij deze was ook mijn outfit voor Kerstdag af, mijn ventje zijn hemd konden jullie hier al zien. Binnenkort begin ik aan het kleedje in mijn definitief stofje, een gelegenheid om het te dragen verzinnen we er dan wel bij ;-).


zondag 18 december 2016

Een Theo in jeans
 Toen de workshop voor het mannenhemd van zonen09 verscheen op de webshop van de stoffenmadam, klikte ik het direct in mijn winkelmandje. Je moet daar namelijk snel zijn en ik had nog wel zin in een dagje me-time met wat uitdaging.

Het theo patroon dat is er eentje met veel opties, dus het was moeilijk kiezen. Qua stofkeuze hield ik het simpel. Op aanraden van Maggy koos ik voor een jeansstofje. Bedankt voor de tip Maggy, want meestal loop ik voorbij aan de effen stofjes, maar deze is wel heel geslaagd.


De maatbepaling dat was al een eerste moeilijke stap, ik vergeleek het patroon met een goedpassend hemd en koos dus voor een maatje groter dan wat de maattabel zei (wat ook de maat is die ik voor de billie naai). Ik moet hier wel bij vermelden dat er een onderhemd onder het hemd zal gedragen worden, dus waarschijnlijk klopt de matentabel wel als je dat niet doet. Het hemd valt wel heel lang, ik kortte dus nog 10 cm in, wat stof uitspaart (en een schoner zicht is). Een volgende keer zal ik maar 7 cm inkorten op vraag van de man des huizes ;-).

Dan de opties kiezen, ik wist al snel dat ik het paspelzakje wou omdat ik dat echt eens wou leren. Dat was dus snel beslist en dat het lange mouwen zouden worden met de 'huisjes' mouwsplitten ook. Daarna twijfelde ik nog of ik hoekjes zou kiezen of niet. Uiteindelijk liet ik die maar achterwege nadat ik al twee uur gewerkt had aan het zakje. Over het zakje ben ik trouwens heel tevreden (ook al is het uiteraard niet perfect).


Tijdens de workshop kon ik alles afwerken behalve de knoopsgaten en knopen. Aangezien die op mijn mama haar naaimachine veel gemakkelijker gaan dan op de mijne, wachtte ik nog tot ik daar op bezoek ging om alles helemaal af te werken.

An, heel erg bedankt voor de leuke workshop. De handleiding van zonen09 is wel heel goed, maar ik was toch soms blij dat ik een hulplijn rondlopen had, zeker bij het gevreesde paspelzakje.

Ik ben in gedachten al aan een volgende Theo begonnen, nu nog een dagje vrijaf vinden want er kruipt toch wel veel tijd in het maken van een mannenhemd. Het wordt wel zeker een versie met de hoekjes deze keer, in een soft cactus stofje van de vorige collectie. Nu ik al enkele foto's zag van de nieuwe soft cactus collectie ben ik zeker dat er nog meer versies gaan volgen want ik zag al zeker 2 geschikte stofjes.

PS: tijdens een black friday weekend een hele dag rondlopen in een stoffenwinkel waar het -40% is op de bedrukte stofjes, dat is om aankopen vragen natuurlijk ;-). Al hield ik het heel braaf bij het ophalen van mijn webshopsbestelling en één extra stofje.

zaterdag 17 december 2016

Ook Juul kreeg een pakje
Deze keer waren er twee familieleden tegelijk zwanger, dus we blijven hier babygeschenkjes naaien. Zoals jullie hier konden lezen was ik deze keer goed voorbereid en had ik al enkele stuks voor jongensbaby's om uit te kiezen gemaakt. Dit kruippakje is eigenlijk een unisex stuk (in mijn ogen toch) en werd dus ook vooraf gemaakt. Toen het twee jongetjes bleken te zijn maakte ik nog een extra broekje bij om ook het tweede pakje te kunnen vullen met voldoende schattige kleertjes.

Juul was ongeveer een maandje oud toen we op bezoek gingen dus was ik wel blij dat ik voor de 6 maand koos als maatje, zo ben ik zeker dat hij er nog in past.


Ook deze keer koos ik voor twee totaal verschillende motiefjes om te vermijden dat de ouders mijn smaak niet kunnen appreciëren.

Ik hoop dat de ouders blij zijn met het pakje.

patroon jumpsuit: Lila jumpsuit compagnie M en Lily en Woody
stof jumpsuit: madeline de stoffenmadam
patroon broekje: oliver broekje van Emma en Mona en My Minniemie
stof broekje: stoffenspektakel

vrijdag 9 december 2016

een sjaal voor winterse temperaturen

Vorig jaar kreeg ik van mijn mama twee bolletjes roze wol die perfect pasten bij de voering van mijn zelfgemaakte mantel. Ideaal om een wintersjaal te breien dus. 
Ik koos ervoor om met dubbele draad in gerstekorrel steek te breien en dat ging vlot vooruit. Toen de sjaal af was (lees: de wol was op) vond ik hem eigenlijk niet lang genoeg, dus bleef hij maar aan de kant liggen.

Dit jaar wou mijn mama met haar overgebleven wol een trui breien maar toen ze dezelfde kleur niet meer vond in de winkel, kreeg ik die wol. Ik koos er onmiddellijk voor om deze sjaal terug op te nemen (lees: ik gaf de sjaal samen met mijn breinaalden aan mijn mama want ik heb geen flauw idee hoe ik dat doe ;-) ) en langer te maken, want zo'n superlange gezellige sjaal is toch het leukste wat er is voor een winterse wandeling.

Deze gerstekorrel steek gaat vlotjes vooruit, dus enkele avonden later was de sjaal af en moesten enkel nog de draadjes ingestopt worden. Deze keer liet ik het breiwerk niet liggen en werd het onmiddellijk afgewerkt. Tijdens een winterse wandeling naar de supermarkt werden dan ook al onmiddellijk foto's gemaakt.


wol: veritas (apilou)

dinsdag 6 december 2016

een pakje voor Perre

De babyboom in de familie blijft voortduren dus kunnen we nog altijd geschenkjes naaien.
Het geslacht wisten we niet op voorhand maar aangezien er twee kindjes verwacht werden waarvan al minimum één jongetje kon ik al enkele stuks naaien. Het babybezoek voor Juul is binnenkort pas dus kon ik voor Perre kiezen uit de stuks die al klaar waren en volgend weekend nog wat bijnaaien voor de kleine Juul. Jaja, deze keer ben ik voorbereid ;-) (moest het een meisje geweest zijn dan had ik wel een probleem ;-) ).
Voor het broekje koos ik  het oliver broekje van My Minniemie en Emma en Mona, maar voegde wel wat extra cm's toe aan de tailleband omdat mijn stof niet zo hard kon uitrekken. Toen het af was begon ik te twijfelen aan de maat (het nadeel als je zelf geen kindjes hebt) en kocht ik dus een broekje om te vergelijken en een t-shirtje voor bij het zelfgemaakte broekje. Het oliver broekje lijkt iets kleiner uit te vallen in vergelijking met het gekochte broekje, maar of dat nu aan het gekochte of het zelf-gemaakte broekje ligt, kan ik niet zeggen. Soit, ik gaf het geschenkje vroeg genoeg af (twee dagen oud, dat moet een record zijn), dus hij zal er ooit wel eens inpassen ;-).

Omdat één setje ook wat weinig leek, maakte ik nog een extra setje, hiervoor gebruikte ik het restje van deze pyjama en een restje zwarte sweaterstof. Zoals jullie kunnen zien zit het gekochte broekje er niet bij aangezien ik geen bijpassend t-shirtje vond (of stof om er eentje te maken), dat wordt dus een stuk voor een volgend pakje.
De ouders waren in ieder geval blij dat ik wat grotere maatjes gaf. Ik koos bewust twee totaal verschillende stofjes om zo te vermijden dat mijn keuze helemaal niet in de smaak valt.


broekjes: Oliver broekje, stofjes stoffenspektakel
t-shirtje: patroontje veritas, stofje madeline de stoffenmadam

aftellen naar de volgende give-away:
facebook: 46 (nog 4 te gaan)
instagram: 188 (nog 12 te gaan)
bloglovin: 93 (nog 7 te gaan)

zaterdag 3 december 2016

een billie (maar weer net iets anders...)

Op de VIP avond van atelier in 't Leerke in Lier, kreeg ik niet alleen een stofje, ik kocht er uiteraard ook (praktisch onmogelijk om niets te kopen als je de hele avond tussen de stofjes staat ;-) ).
Aangezien mijn eigen kleerkast nog altijd redelijk vol zit, werden het stofjes voor een billie voor de hubbie.
Deze keer koos ik voor de raglan mouw, waarbij het voor en achterpand uit een stofje met een motiefje geknipt werden en de mouwen gewoon effen zwart gehouden werden. Stofjes kiezen zonder dat degene die ze moet dragen erbij is, is toch altijd spannend. Maar ook deze keer werd de keuze aanvaard, oef ;-).

Het patroon hoeft intussen niet veel uitleg meer want het werd hier thuis al een aantal keer gemaakt en meer dan goedgekeurd. Toen ik het kocht vond ik het een duur patroon maar intussen ben ik er meer en meer van overtuigd dat het iedere cent waard was. Moest er iemand ook zo'n veelzijdig basispatroon voor vrouwen uitbrengen, ik kocht het direct.

Ik ben benieuwd of deze billie vaak uit de kast zal komen want twee stofjes gecombineerd in één kledingstuk dat is toch wel wat avontuurlijk voor de man des huizes. Al moet ik wel toegeven dat hij meer en meer openstaat voor nieuwe zaken, dus ik heb helemaal niet te klagen.

Ik ben niet van plan om het altijd te doen, maar Wollebol by Eefje bracht mij wel op het idee om eens op te lijsten wat de kosten zijn van een zelfgemaakt stuk. Dus bij deze:
Wat kost dat nu, zo'n zelfgemaakt t-shirt:
stofjes: 19.95 euro
patroon: 18 euro (maar werd intussen al 8 keer gebruikt dus voorlopig komen we hierbij op 2.25 euro)
forfait elektriciteit, garen enz (ik neem hier dezelfde regel als wollebol by eefje): 4 euro
totaal: 26.2 euro

Uit de stofrestjes kan ik wel nog zaken maken en ik denk dat de forfait hier ook iets te hoog ligt want dit is een snel projectje dus weinig elektriciteit en garen nodig, waardoor de werkelijke prijs nog net iets lager zal liggen.
Voor een t-shirt is dit dus niet supergoedkoop maar ook niet extreem duur, ik probeer er voor zaken die niet voor het werk dienen ook op te letten dat ik niet de duurste stofjes koop. En ik heb er natuurlijk nog enkele uurtjes ontspanning gratis bij.

Uit het restje maakte ik onder andere ook een t-shirtje voor een 3-jarig zoontje van vrienden van ons. Hij zou er dit voorjaar nog in moeten passen want nu is het nog een maatje te groot.
Dit is trouwens mijn 100ste blogbericht daarom heb ik besloten om een give-away te organiseren als ik 100 volgers heb op Bloglovin ( nog 7 te gaan), 50 volgers op facebook ( nog 6 te gaan) en 200 op instagram (nog 18 te gaan). Dus ik zou zeggen, volg mij en dan bedenk ik nog wel een leuke give-away, tips van wat jullie willen winnen zijn altijd welkom.