Doorgaan naar hoofdcontent

een dekentje met voetenzak: tutorialHet idee was er al langer maar het duurde eventjes voor ik alles uitgewerkt had en nog iets langer voor ook de uitvoering rond was. Maar ik wou al langer een dekentje maken dat je opgeplooid ook als kussen kan gebruiken. De zak die als buitenkant voor het kussen dient kan dan gebruikt worden om je voeten lekker warm te houden in de zetel terwijl je het dekentje als deken gebruikt.Ik maakte wat berekeningen en bedacht een manier om alle naden mooi weg te werken zodat zowel het dekentje als het kussen er mooi zou uitzien. Wil je weten hoe ik dat deed? Hieronder vind je een tutorial.Ik kocht twee fleece dekentjes in Ikea, de afmetingen van één zo'n dekentje bepaalden dus ook de rest (in dit geval is het geheel 1m60 hoog en 1m20 breed). Het ene dekentje werd op zijn geheel gebruikt, bij het andere gebruikte ik 1/3 van de lengte maar wel de complete breedte.
Bovenaan het kleinste stuk stikte ik biais als afwerking.


Vervolgens werd dit stuk onderaan op het grote stuk geplaatst en stikte ik op 1/3 en 2/3 van de rand in een rechte lijn naar beneden. Let erop dat je bovenaan voldoende over en weer gaat, zodat het zeker goed vastzit.Vervolgens knipte ik het canvas stofje op maat en driegde ik de boel met een grote steek aan elkaar. Als afwerking werd nog biais rondomrond aangebracht. Als je een labeltje hebt, kan je er ook nog een labeltje tussenstikken.Afsluiten doe ik met wat foto's die het opplooien van het dekentje tot kussen weergeven.
Je kan uiteraard gewoon fleece kopen ipv dekentjes kapot te knippen, maar dit was op dat moment het gemakkelijkst aan te kopen voor mij.

Als er nog vragen zijn of puntjes waarbij je graag wat meer foto's hebt ofzo, laat dan zeker iets weten. Dit is mijn eerste tutorial dus het is nog eventjes zoeken voor mij.

Laat ook zeker iets weten als je een dekentje gemaakt hebt aan de hand van deze tutorial.

Reacties

 1. Leuk idee en ziet er gezellig uit. Heerlijk op de bank met een boek of voor de tv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt, inderdaad ideaal om een goed boek te lezen of een filmpje te zien, het is er het ideale weertje voor

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. thanks, inderdaad zalig warm en gezellig binnen tijdens de storm gisteren

   Verwijderen
 3. Wat handig! Vooral dat dat dekentje niet als een slordige hoop op de bank achterblijft. Dankjewel voor de tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt! Inderdaad heel handig om alles een beetje aan de kant te krijgen

   Verwijderen
 4. Ha een tv-dekentje met voetenzak, dat wordt hier thuis ook graag gebruikt. Ik vind het altijd worstelen om van die grote rechthoeken te knippen, maar eens dat dat voorbij is zijn ze snel gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier inderdaad ook heel populair, ik denk dat ik er nog eens eentje zal moeten maken als ik er zelf ook gebruik van wil maken ;-) en inderdaad het knippen is niet zo handig (lang leve de livingvloer) en het spelden kost ook wat tijd maar verder gaat dat heel snel, zeker met die biais errond, niets te keergat ofzo ;-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

Pattern testing: Aveiro cardigan Itch to Stitch

For English scroll down

Ik liet de meeste patroontests de laatste tijd passeren want ik wil wat meer naaien wat ik nodig heb en waar ik zin in heb. Maar een basic cardigan dat leek me wel een leuke aanvulling in de kleerkast.

Ik kon pas laat starten tijdens de testweek want ik moest nog een stofje vinden. In mijn stoffenkast zit vanalles maar een geschikt en goedkoop stofje om dit uit te proberen zat er niet meer in (ik ga echt niet knippen in een see you at six stofje voor een patroontest ;-) ). Ik trok dus naar het stoffenspektakel waar ik voor 8 euro, 2 meter stof op de kop kon tikken. En dan nog eens een donkerblauw stofje dat met de meeste kledij in mijn kast te combineren is, win-win dus. Wat voor soort stof het is? Geen idee, iets vrij synthetisch met voldoende rek en wat structuur.De cardigan zelf zit snel in elkaar, op een tweetal uurtjes kon ik al pasfoto's doorsturen in de facebookgroep. De uiteindelijke combinatie die ik op deze foto's draag, kwam er eigenlijk per…

Sew challenge: over geheimpjes

Ik kreeg van Hanne drie criteria: liefde, klein en fijn geheimpje en stoffenvoorraad. Het eerste en laatste criterium zijn absoluut geen probleem, ik heb gelukkig hele lieve mensen in mijn omgeving dus aan liefde geen gebrek en stof dat is er ook wel voldoende ;-).
Het geheimpje dat was iets anders. Ik zou namelijk niet direct weten wat voor geheimen ik heb ofzo. Maar uiteindelijk, na lang twijfelen, kwam ik met een plan. Ik nam een lap stof uit de kast waar ik een t-shirt voor Peter uit maakte. Hiervoor gebruikte ik nog eens het model uit I love T-shirts dat je vorige week al kon zien, maar deze keer uit één stofje.


Het restje dat gebruikte ik om een onderbroek voor mezelf te maken. Hiervoor gebruikte ik een patroontje van Jalie dat ik al vaak gebruikte maar nog nooit kon bloggen. Het is een papieren patroon dat ik bij Madeline De Stoffenmadam kocht en waarvan dit nog maar één van de vele mogelijkheden is. Dit is de lage taille van één van de drie modellen. Er zit ook een patroon voo…

Stik Belgique week 2

Aangezien ik mezelf een extra criterium oplegde voor deze Belgische maand, moest ik een patroon kiezen dat en Belgisch is en niet uit la maison victor kwam (want dat gebruikte ik vorige week al).
Dit stofje is net iets minder dan een jaartje in mijn bezit maar aangezien de nieuwe collectie van see you at six er zat aan te komen toen ik besloot te naaien voor Stik Belgique (ergens half september, toen de foto's van de nieuwe collectie net verschenen), vond ik het tijd om dit 'oude' stofje te verwerken. Ik nam een foto van het stofje en vroeg mijn facebookvriendjes en instagramvolgers of ik er een sweater of kleedje uit zou maken. Deze keer was het duidelijk: 'sweater' was de winnaar.Ik had in september net nog eens I love sweaters uitgeleend in de bib, dus besloot ik hiermee aan de slag te gaan. Normaal gezien ben ik niet zo'n 'ruffle' type, maar dit patroontje sprak mij toch aan. Ik volgde braaf de matentabel en naaide een medium. Die zit vrij ruim ma…