Doorgaan naar hoofdcontent

over het naaien van testversies

Het is niet mijn gewoonte maar het wordt toch vaak aangeraden, het naaien van een toile, een proefmodel zeg maar. Voor mij lijkt het meestal tijdsverspilling, iets maken dat je nooit zal dragen gewoon om de maat na te kijken. Maar soms is het toch nodig.
Daarom probeer ik meestal om een eigen invulling te geven aan het concept. Ik maak dan wel een simpelere pasvorm in een goedkoop stofje, maar wel eentje dat indien het past, toch nog gedragen kan worden. Vaak wel alleen als pyjama maar het is dan toch niet helemaal nutteloos.één van de patroontjes waarvoor ik een toile gebruikt heb is deze short. Als toile mochten we een versie naaien zonder ritssluiting en zonder zakken, sneller klaar dus en toch een zekerheid dat het eindmodel zou passen. Ik koos hiervoor een restje van een hemd van Peter en besloot om het shortje dan ook als pyjamashort te gebruiken. Omdat ik het achteraf nog wou gebruiken, voegde ik toch de voorzakken toe. Het shortje werd trouwens genaaid op het eerste naaidagje van Davina, voor het hemd waarbij ik meer fout gestikt heb dan juist ;-). Een ander patroontje waarbij ik onlangs voor een toile koos, is de Eden legging van BSD. Normaal gezien test ik daar voor fase 3, wat eigenlijk wilt zeggen dat ik in een laatste fase test specifiek zodat de ontwerpster foto's heeft voor haar website. Ik ben er dus vrij zeker van dat ik een perfecte pasvorm heb. Maar deze keer deed ik ook nog een fase 2 testje voor een lagere taille, die lagere taille bleek in eerste instantie wat los te zitten (is opgelost in het definitieve patroon hoor, no worries Melissa is heel perfectionistisch naar pasvorm toe) maar het belangrijkste was dat ik merkte dat de lagere taille toch niet zo ideaal was om te sporten en ik me veel comfortabeler voelde in de hogere. Ook deze versie werd een pyjamabroek maar dan wel eentje dat waarschijnlijk maar een paar keer wassen zal meegaan, het is namelijk een heel erg goedkoop stofje en dat merk je eraan.

Vorig jaar probeerde ik ook de Odette top uit in een restje, het bleek veel te wijd voor mij maar ik kon er mijn zus gelukkig mee maken dus ook deze vond een bestemming.

Belandt er dan af en toe eens iets in de vuilnisbak? Ja hoor, enkele jaren terug probeerde ik een jurk uit in een goedkoop katoentje waarin ik eerder op een oud vrouwtje leek, die heb ik dus nooit gedragen en een definitieve versie is er ook nooit gekomen.

Andere keren dan noem ik een stuk wel een testversie maar is dat eigenlijk gewoon omdat ik in een duurder stofje niet durf knippen, deze stukken tel ik hier dus niet bij. Een voorbeeldje is deze jurk.

Reacties

  1. Slim om toch te proberen er iets bruikbaars van te maken, want uiteindelijk steek je er toch best wat tijd in he...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. inderdaad en stof is (meestal toch) ook niet gratis

      Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

een nieuwe winterjas

Zo'n dagje naaiweekend dat is niet alleen de ideale gelegenheid om veel stukken af te werken, in mijn geval dan vooral de iets simpelere stukken, maar ook om inspiratie op te doen. Zo was er iemand bezig met de jas uit de voorlaatste la maison victor te maken, een jas die mij wel aansprak maar waarvan ik het flapje achteraan niet zo graag zag. Zij maakte voor en achterkant gelijk en kon mij zo overtuigen van de jas. Ze liet ook de opgenaaide zakken weg. Ik ging dus voor een copy paste.


Het stofje kocht ik enkele jaren geleden op het stoffenspektakel in Kortrijk met de bedoeling er de cloé jas mee te maken. Maar na een testversie van dat model, dat ik eigenlijk nooit gedragen heb, belandde dat plan in de vuilbak. Aangezien ik genoeg stof had, besloot ik nu verder te werken met dit stofje in plaats van een nieuw te kopen, alleen de voering moest ik nog bijkopen.


Als voering koos ik voor French Terry (of dikke tricot zoals het verkocht werd door onze noorderburen op het stoffenspekta…

Nog snel een jurkje

De dag voor we op reis vertrokken had ik nog wat tijd over (en het weer zat niet echt mee), nadat ik nog een uurtje was gaan fitnessen leek het maken van een jurkje mij wel een leuk tijdverdrijf.
Het stofje kocht ik oorspronkelijk om er de Osaka uit La maison victor mee te maken, maar de berichten op blogs en sociale media zorgden ervoor dat ik dat plan opborg. Maar in de nieuwste uitgave van het boekje stond ook een jurkje dat ik wel tof vond: de Genova. Het leek mij een ideaal jurkje om mee te nemen op verlof want het is luchtig, maar ook eentje dat ik nadien nog gemakkelijk kan dragen om te gaan dragen, want niet te bloot.

Ik begon dus met het patroon over te tekenen. Omdat ik besloot om de hals af te werken met biais ipv beleg, betekende dit dat ik maar 4 patroondelen moest overtekenen. Nadat ik het bovenstuk nagemeten had, besloot ik om dit 3 cm te verlengen om het zo wat te kunnen laten bloezen aangezien het toch een vrij wijd patroontje is. Door mijn last minute wijziging van …

een beetje teveel stof

Ik wou heel graag eens een grafische trui voor mezelf proberen (die raakte nog niet op de blog) dus bestelde ik stof, per ongeluk veel stof zelfs en combineerde ik met een couponnetje rode french terry om wat contrast te bekomen, want dat is in. Het resultaat van dat experiment zie je hier ooit wel eens verschijnen als het op foto raakt ;-). Maar ik had dus teveel stof en aangezien sweaterstof veel plek inneemt kon mijn schuif niet meer toe... er drong zich dus een oplossing op.
Ik besloot om nog iets voor mijn zus te maken, een sweater kan iedereen wel gebruiken. Daarvoor nam ik een aantal la maison victor boekjes mee en ook wat modelletjes om te passen. Ze koos hierbij voor de Fenna. Nu hoorde ik al veel mensen vloeken op het maken van de punten en het laten doorlopen van de strepen op alle stukken. Toen ik dit aan mijn mama vertelde zei ze dat de voorkant het bijzonderste was en mijn zus waarschijnlijk ook enkel de voorkant had opgemerkt (wat bij mezelf het geval was geweest toen i…