over het naaien van testversies

Het is niet mijn gewoonte maar het wordt toch vaak aangeraden, het naaien van een toile, een proefmodel zeg maar. Voor mij lijkt het meestal tijdsverspilling, iets maken dat je nooit zal dragen gewoon om de maat na te kijken. Maar soms is het toch nodig.
Daarom probeer ik meestal om een eigen invulling te geven aan het concept. Ik maak dan wel een simpelere pasvorm in een goedkoop stofje, maar wel eentje dat indien het past, toch nog gedragen kan worden. Vaak wel alleen als pyjama maar het is dan toch niet helemaal nutteloos.één van de patroontjes waarvoor ik een toile gebruikt heb is deze short. Als toile mochten we een versie naaien zonder ritssluiting en zonder zakken, sneller klaar dus en toch een zekerheid dat het eindmodel zou passen. Ik koos hiervoor een restje van een hemd van Peter en besloot om het shortje dan ook als pyjamashort te gebruiken. Omdat ik het achteraf nog wou gebruiken, voegde ik toch de voorzakken toe. Het shortje werd trouwens genaaid op het eerste naaidagje van Davina, voor het hemd waarbij ik meer fout gestikt heb dan juist ;-). Een ander patroontje waarbij ik onlangs voor een toile koos, is de Eden legging van BSD. Normaal gezien test ik daar voor fase 3, wat eigenlijk wilt zeggen dat ik in een laatste fase test specifiek zodat de ontwerpster foto's heeft voor haar website. Ik ben er dus vrij zeker van dat ik een perfecte pasvorm heb. Maar deze keer deed ik ook nog een fase 2 testje voor een lagere taille, die lagere taille bleek in eerste instantie wat los te zitten (is opgelost in het definitieve patroon hoor, no worries Melissa is heel perfectionistisch naar pasvorm toe) maar het belangrijkste was dat ik merkte dat de lagere taille toch niet zo ideaal was om te sporten en ik me veel comfortabeler voelde in de hogere. Ook deze versie werd een pyjamabroek maar dan wel eentje dat waarschijnlijk maar een paar keer wassen zal meegaan, het is namelijk een heel erg goedkoop stofje en dat merk je eraan.

Vorig jaar probeerde ik ook de Odette top uit in een restje, het bleek veel te wijd voor mij maar ik kon er mijn zus gelukkig mee maken dus ook deze vond een bestemming.

Belandt er dan af en toe eens iets in de vuilnisbak? Ja hoor, enkele jaren terug probeerde ik een jurk uit in een goedkoop katoentje waarin ik eerder op een oud vrouwtje leek, die heb ik dus nooit gedragen en een definitieve versie is er ook nooit gekomen.

Andere keren dan noem ik een stuk wel een testversie maar is dat eigenlijk gewoon omdat ik in een duurder stofje niet durf knippen, deze stukken tel ik hier dus niet bij. Een voorbeeldje is deze jurk.

Reacties

  1. Slim om toch te proberen er iets bruikbaars van te maken, want uiteindelijk steek je er toch best wat tijd in he...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. inderdaad en stof is (meestal toch) ook niet gratis

      Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

nog een playsuit

Dan toch in 't lang

Let's stick together: vakantie