Doorgaan naar hoofdcontent

Verlies nooit meer je balpen (+ give-away)



Ik liep al wat langer met het idee rond om iets te maken om mijn balpen bij mijn bullet journal (of andere notitieboekjes) te houden, de eerste schets dateert van een paar maanden terug. Toen ik op verlof (in mei, ik ben nogal traag met uitwerken ;-) ) aan Peter vertelde over mijn plannen, gaf hij mij nog extra input om het nog praktischer te maken. 

Vooraan zie je een katoenen stukje met een stukje elastiek waar de balpen in past.

Aan de andere zijde zitten twee elastieken, de eerste om alles 'permanent' rond de kaft te houden en de tweede, iets langer, die rond het volledige schrift kan en de boel dicht houdt wanneer dat moet.




Bij deze deel ik mijn werkwijze hiervoor.

Benodigdheden: 
- een restje katoen
- een restje elastiek (1.5 à 2 cm breedte werkt het beste)
- naaigaren
- 10 minuutjes tijd

Stap 1:



Knip twee reepjes katoen, hiervoor nam ik de hoogte van het schrift + 2 cm naadwaarde (1 cm aan elke kant), als breedte nam ik de breedte van de elastiek + 2.5 cm naadwaarde (1 cm aan elke zijde + wat speling).
Knip dan ook de elastiek op maat. Voor het kleinste stukje vooraan nam ik gewoon de breedte van de katoenen reepjes. Voor het korste stuk elastiek de hoogte van het schrift (dus zonder naadwaarde) en voor het langste een 3-tal cm extra (afhankelijk van de dikte van het schrift en de rekbaarheid van de elastiek natuurlijk).

Stap 2: 



Hierbij naai je het korte stukje elastiek tussen je twee reepjes katoen vast en ook onmiddellijk de zijkanten. Vergeet hierbij geen keergat te laten. Ik stik enkele keren extra over het stukje elastiek.

Stap 3:

De langere elastieken worden nu tussen de reepjes katoen in gestoken. Je kan die eigenlijk al in de vorige stap ertussen steken maar dan moet je opletten dat je er niet op stikt, wat moeilijk kan zijn omdat het langste stuk wat bobbelt doordat het langer is dan de katoen.



Ik gebruik hiervoor een sluitspeld waarmee ik de twee elastieken tegelijk erdoor steek. Let hierbij wel op je volgorde. Je wilt uiteindelijk helemaal onderaan je superkort stukje elastiek hebben en daarboven steek je de twee elastieken in deze volgorde: lange elastiek met daarboven de korte elastiek. Ik heb hiervan een afzonderlijke foto gemaakt waarbij het bovenste lapje er niet opgestikt is.

Stap 4:



stik de korte eindes dicht, ik ga hier een aantal keer over om zeker te zijn.

Stap 5: 



Keer de boel om.

Stap 6:



ofwel sluit je het keergat met een blinde steek (ik was te lui) ofwel stik je de kantje nog eens door (ik ga hierbij wel niet over de elastiek)


Omdat dit een klein projectje is en ik nog een heleboel restjes heb, kan je zo'n elastiekje winnen. Ik probeer rekening te houden met de kleuren van je schriftje (en uiteraard ook met de afmetingen). Ik geef er eentje weg op instagram, eentje op mijn facebook pagina en ééntje hier op de blog.
Meedoen kan tot 21 augustus, enkel voor verzendadres binnen België.
Om je kans hier te wagen, laat je gewoon een berichtje achter onder deze post. Als het enkel via een anonieme account lukt om te reageren, onderteken dan wel eventjes met je naam. Op mijn blog staat modereren aan, dus je berichtje verschijnt niet onmiddellijk hieronder, ik moet dit goedkeuren, het kan dus eventjes duren voor het er op staat maar ik probeer regelmatig in te loggen.

Reacties

  1. Ik heb geen agenda (of iets anders in die trend) dus hoef er geen te winnen maar vindt het wel geweldig leuk gevonden 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk! Hier ook geen Bujo of agenda, ik doe alles elektronisch en op onze familieplanner. Voor mijn leerlingen zou het wel handig zijn, want die verliezen altijd hun pen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een tof idee!! Fijn van die mannen die ook nog meedenken. Ik vind het geniaal om dubbel elastiek te gebruiken en ga het zeker ook eens maken. Tx.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, echt leuk dat hij op dit extra ideetje kwam. Hij krijg dan ook de eerste testversie toen en gebruikt die nog altijd heel graag

      Verwijderen
  4. Oh leuk gevonden seg! Ik moet nog op zoek naar een nieuw boek voor volgend schooljaar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sinds ik je instagrampost enige tijd geleden zag, was ik ook van plan om er zo eentje te maken voor mijn man, ‘t is er alleen nog niet van gekomen, dus eentje winnen zou top zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk idee. Ik vind dit wel wat voor mijn tekeningen - en aantekenboekje.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk idee! Ik doe graag mee... Die van mij is bijna vol...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel leuk!
    Ik kan zoiets wel gebruiken voor de balpen aan mijn agenda dus ik waag graag mijn kans :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een tof idee !! Ik heb momenteel een dun boekje met slappe kaft voor mijn to-sew projecten en stoffenaankoop- en verbruik lijstje. Daar gaat die pennenhouder niet rond passen vrees ik. Maar alle redenen zijn goed om een nieuw boekje te kopen... 😜

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. uiteraard zijn alle redenen goed om een nieuw boekje te kopen en dan liefst nog een keimooi met vrolijke kaft ;-)

      Verwijderen
  10. wauw zo goed gevonden zou ideaal zijn met de start van terug werken gaan en het nieuwe schooljaar dat op komst is.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gevonden! Anders dan de mijne inderdaad, maar net zo handig ;-) Ik heb trouwens op dit moment dezelfde journal ;-) Maar ik kijk ernaar uit om in een nieuwe te beginnnen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

Een stapel gebreide FO's

Het is precies eeuwen geleden dat ik hier nog iets neerschreef maar het leek me wel leuk om deze keer toch nog eens kort iets te schrijven. Voor degene die meer brei-avonturen willen volgen, ga zeker een kijkje nemen op mijn youtube kanaal. Op de foto hierboven zie je wat ik af had voor de laatste aflevering: een Pippin sweater, een Forest walk cowl (de grijze), een cargill cowl (degene met de kleuren die in elkaar overgaan), een paar scrappy stripy socks en een paar 'doodgewone' sokken. Dit is de 'cargill cowl' van de Creabea, ik mocht deze preview breien voor haar. Ik ben heel blij met het eindresultaat maar het patroon zelf vond ik onvoldoende uitgeschreven om de steek zonder filmpje te kunnen volgen. Het ligt vermoedelijk aan mezelf dat ik dit niet zo fijn vind maar ik geef het toch maar mee. Het garen is rico creative melange wonderball, ik heb nog vrij veel over dus wil er ooit nog een bijpassende muts uit maken.  Het paar sokken dat je links op de foto ziet (zond

naaien met restjes: zakdoeken

De meeste onder ons kennen het wel, een uitpuilende restjesbak. Zeker als je zelf geen mini's thuis rondlopen hebt om met deze restjes te kleden (en dan nog veronderstel ik dat je voor kinderen nog andere stofjes koopt dan alleen die restjes). Met een aantal van de soft cactus stofjes die ik voor hemden gebruikt had, heb ik stoffen zakdoeken gemaakt. Vorige winter deed ik dat al een eerste keertje met het restje van dit hemd en deze gaan nog steeds mee. Ik was die op 60°C met de rest van de zakdoeken en ze blijven ok. Uiteraard zijn ze waarschijnlijk de eerste keer een beetje gekrompen, maar het zijn zakdoeken dus dat maakt niet zoveel uit. Dit jaar koos ik voor een restje van dit hemd . Doordat ik de kraag twee keer heb moeten knippen om mijn eigen stommiteiten recht te zetten, was het restje dat nog overschoot te klein om er nog iets deftig mee te maken. Het stofje is ook niet zo gemakkelijk te combineren met andere stofjes, dus ideaal om zakdoeken uit te maken.

Er werd nog eens genaaid!

  Als je de voorbije blogberichten bekijkt dan zou je denken dat ik mijn naaimachine verkocht heb en ingeruild heb voor wat breinaalden. Nu staan nog niet eens al mijn breiprojecten op de blog, maar mijn naaimachine die stond toch ook wel weer naar mij te lachen. Ik was de zin wat kwijt om te naaien, twee jaar met vrij veel thuiswerken maakten dat ik niet zoveel nodig had. En daarnaast verloor ik mij wat in perfectie zoeken door de foute accounts te volgen op social media. Enkele weken zo weinig mogelijk op instagram en facebook later, vond ik beetje bij beetje mijn sewing mojo terug.  De oorzaak van die terugkerende liefde was het maken van verjaardagskroontjes, maar die kan ik jullie nog niet tonen. Direct na de kroontjes nam ik een zak met restjes stof van een handtas bij de hand (ik toon je die zo dadelijk want ik zag net dat die de blog nooit haalde) en maakte ik op het gevoel een variant van de vinktas. Een tas die qua afmetingen gebaseerd is op de restjes die ik nog had en als d