Doorgaan naar hoofdcontent

Maya bra


BH's maken is echt wel mijn ding de laatste tijd. Mijn Marlborough bra's passen dan ook heel goed, alleen draag ik eigenlijk liever bh's met voorgevormde cups of met foam. Tijd dus om dat ook eens uit testen.

Terwijl ik het bos niet meer zag door alle patronenbomen, besloot ik te starten met een gratis patroontje: de Maya Bra van Afi. Veel uitleg zit er niet bij, maar Liz Sews heeft er een heel duidelijke sew along over op YouTube.
Het moeilijkste vond ik nog om alle materialen te selecteren want het lijkt toch alsof er in andere landen andere zaken in de bh kits zitten. Maar dankzij de uitleg die ik tijdens de lessen bij Naai Clusief kreeg, raakte ik toch tot een afgewerkt exemplaar.

Al ga ik wel enkele aanpassingen doen voor een volgende. Bij deze is de band te wijd, waardoor de enige manier om de cups echt mooi te laten aansluiten, het aantrekken van de schouderbandjes is. Hierdoor komt de band achteraan wat omhoog, geen issue naar draagbaarheid maar wel naar perfecte pasvorm. Om dit te vermijden en om nog wat ander zaken aan te passen, ga ik voor een volgende: de brug wat verkleinen tussen de cups, niet al te veel, in totaal zo'n 6 mm denk ik. Daarnaast ga ik ook een zustermaat maken zodat de band kleiner wordt in zijn geheel. 


Ik maakte wel één aanpassing aan de brug, ik dubbelde de brug ipv ze enkel te nemen, dat voelde veel afgewerkter aan. 

De kit kocht ik op black friday bij Band en Kant. Een mooi lycra stofje, de bloemetjes (of hoe je het ook noemt) voelen een beetje velvet achtig aan. Nu mooi is het wel dit stofje, maar een nachtmerrie om de juiste naald voor te vinden, dat helaas ook. Gelukkig was dat enkel een issue voor het in elkaar zetten van de cupdelen, want van zodra er gelijk welke laag stof onder ligt, ging het stikken vanzelf. De bandjes vind ik voor mijn cupmaat wat breed maar voor een testversie kan het gerust vind ik. Omdat het stofje toch wat raar voelt om er een slip uit te maken, ga ik de overige stof bijhouden om nog andere testversies van patronen uit te maken. Je zal dit stofje dus wel nog zien verschijnen in bh vorm. Tips voor leuke patronen zijn ook welkom, liefst wel patronen waarvan je verschillende maten koopt, bij de lingerie academie moet je al direct juist zitten met je maat en dat vind ik nog te riskant. 


Reacties

 1. Wat een schoontje .Toch niet simpel om te maken als ik dat zo lees 👍

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt. De maat zoeken is het moeilijkste, het maken zelf valt met de you tube filmpjes wel mee

   Verwijderen
 2. Prachtig om te zien hoe jij blijft zoeken en proberen. Elk stuk dat ik zag passeren was al mooi, en vroeg of laat vind je de perfecte pasvorm. De aanhouder wint!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. De tweede versie lijkt alvast beter te zijn, binnenkort eens een dagje dragen want dan pas ben je echt zeker natuurlijk

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

pattern hack: Rea top

Van zodra ik de Rea dress van Bel'etoile zag, dacht ik 'dat moet ook lukken als top'. Nu bleek ik in mijn voorraad nog een mooi stofje liggen te hebben. Doordat er een stukje beschadigd was, bleek de lap stof niet meer groot genoeg voor de kleedjesvariant, maar dus wel ideaal om de top eens te proberen. Ik ging wat op het gevoel te werk bij het inkorten, de zoom maakte ik hiervoor gewoon recht. Dit deed ik omdat ik de top sowieso in mijn broek zou dragen, te los is niet helemaal mijn ding, vandaar. Verder deed ik alles zoals het patroon voorschrijft. Doordat ik hier geen lint moest keren, ging het zelfs verrassend vlot. Het stofje bleek heel teer te zijn, waardoor er nog een paar kleine beschadigingen door speldjes bijkwamen. Maar in ruil is het wel een heel erg zacht stofje. Ideaal voor de vele thuiswerkdagen die eraan komen. Een webcam moeten opzetten is geen probleem hiermee. Ik heb voorlopig nog niet genoeg van de Rea dress, er volgen er

slow sewing

Het is niet van mijn gewoonte om traag te gaan bij het naaien, ik werk meestal vrij goed door, maar deze keer niet. Ik moet eerlijk toegeven dat de vele stappen van dit patroon er voor iets tussenzaten, ik had geen zin in prutsen, want zo zag het eruit. Dus stelde ik uit, tot ik er echt wel aan moest beginnen, en zelfs dan bleef ik traag zijn en uitstellen.  Gelukkig bleken de tekeningen erger dan de realiteit en viel het goed mee.  Het stofje is een zacht linnen stofje dat ik vorig jaar online bij Toverstof kocht, ik wou er een losse broek uit maken, maar besloot dat een jaartje uit te stellen aangezien de herfst al naderde. Nu bleek dit stofje ideaal te zijn voor dit bloesje, lekker zacht en soepel. En het past op veel, dat ook. Ik veranderde niet zoveel aan het patroontje, behalve dat ik het enkele cm's verlengde en de volant dubbelde omdat het anders zo onafgewerkt leek in mijn ogen. Omzomen kon ook maar dit leek me toch mooier.  Het bloesje was uiteindelijk op zondag af, foto&

Een Rea vandaag

Rea, da's voor de meeste van mijn volgers natuurlijk de naam van het nieuwe patroontje van Bel'etoile. Maar voor mij is rea vooral de afkorting van reanimatie. In andere tijden zou ik vandaag een lesje hartveilig gegeven hebben na het werk, een lesje waarin ik mensen kon leren reanimeren dus. Vermits dat momenteel niet direct tot de mogelijkheden behoort (al blijf ik erbij dat iedereen van zodra het mag, zo'n cursus moet volgen, want mensenlevens redden da's de verantwoordelijkheid van ons allemaal), een andere Rea dan maar. Een kleedje dus, eentje waar ik wat aan twijfelde toen het pas af was, maar éénmaal het juist gestyled werd, kwam het goed. Het stofje is een linnen viscose stofje van bij Madeline. Een zalig stofje om te verwerken, dat schuift niet en doet gewoon wat je wilt. Het valt wel ietsje stijver dan mijn eerste versie, maar is ook wel minder dun dus sneller draagbaar.  Foto's nemen dat deden we snel achter onze tuin na e