Doorgaan naar hoofdcontent

Stik Belgique week 3Als de titel van deze blogpost niet 'Stik Belgique week 3' was geweest, dan was 'operatie red de jurk' een goed alternatief geweest. Want jawel, ook al zag ik bij anderen al zoveel mooie exemplaren passeren, dit exemplaar kwam er niet zonder slag of stoot.

Ik weet dat ik niet zo groot ben dus ik had eigenlijk al direct lengte moeten wegnemen van het bovenstuk, maar omdat het een bovenstuk is dat wat mag bloezen dacht ik dat ik er wel mee weg zou komen, het is ook moeilijk nameten zoiets vind ik. Ik stikte dus braaf die rimpelelastiek op de aangeduide plaats (ook dat ging niet zomaar want mijn spoeltje was halfweg op en de stof lag per ongeluk dubbel en....) en ging toen passen.

Toen ik aan manlief vroeg of dit niet al te hard op een slaapkleed leek, probeerde hij het antwoorden te vermijden (hij leerde zijn lesje duidelijk al de laatste jaren ;-) ) maar uiteindelijk zei hij toch 'voor thuis is het wel ok hoor'. Hmmmm, twee meter mooie stof, alleen voor thuis... Dat vond ik precies toch niet direct een goed plan.Mijn conclusie was al snel dat er teveel stof was boven de elastiek, maar om die er terug uit te halen, dat leek me wel heel veel gaatjes op te leveren in een toch wel delicate stof. Dan maar een andere optie. Ik ging aan de slag met speldjes en voegde een naad toe net boven de elastiek. Bij het dragen zit die naad meestal goed verstopt dus het is wat mij betreft een goede noodoplossing.Verder koos ik ook voor elastiek aan de mouwen, dat was een optie die ik eigenlijk al sowieso van plan was, maar éénmaal die er inzat veranderde het uitzicht ook een heel pak. Die elastiek werd trouwens eerst opgegeten door mijn machine waardoor ik die moest openmaken. Maar het voordeel hiervan is dat ik van de gelegenheid gebruik maakte om ze nog eens stofvrij te maken en ze nu terug veel soepeler naait.De halslijn wou ik eerst met biais afwerken, maar uiteindelijk besloot ik om die twee keer een cm om te slaan en die dus een beetje uit te diepen.

Met de juiste accessoires en in combinatie met het jeansvestje, vind ik het eindresultaat wel in orde. Het stofje is zoals we gewend zijn van deze stofjes, super zacht en aangenaam om te dragen. Zeker met zo'n los comfortabel modelletje. Aangezien ik het kleedje na de foto's droeg voor een familiefeestje combineerde ik hier met mijn trouwschoenen, ze komen niet zo vaak uit de kast maar ik vond ze er nog wel bijpassen.Ik denk dat ik een volgend keertje het model wat zal hertekenen en misschien wat mixen met andere patroontjes, om zo helemaal mijn ding te bekomen. Laat je zeker niet tegenhouden om dit patroontje te maken want ik zag al veel heel leuke versies passeren in blogland.Maar bij deze heb ik dus een Belgisch patroontje gemaakt (opnieuw een andere ontwerper zelfs) en ook een PDF patroontje verwerkt (wat betekent dat ik al 2 patroontjes verwerkte in september, waarvan één op de blog en eentje in oktober), win-win dus.

Ben je net als ik benieuwd wat de andere deelnemers van de Stik Belgique blogtour deze week in petto hebben? Ga dan zeker een kijkje nemen:


Reacties

 1. Soms loopt het allemaal wat anders dan gepland. Toch eens fijn om te lezen dat dit niet enkel hier gebeurt. Groot gelijk dat je deze mooie stof volledig tot zijn recht laat komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is het vooral de kleur die je niet gewend bent, waardoor je niet zo goed reageert op de jurk? Ben jij kleiner als ik? Want als dit de Lux is (ik zal erover gekeken hebben, want ik zag het niet), moet het bovenstuk eigenlijk wel goed zijn voor iemand van ongeveer 1.68 m. Ik nam het bovenstuk wel een beetje in in de breedte, misschien is dat een tip voor de volgende versie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ben 1m63 en de jurk is voor 1m70 dus op zich is dat 7 cm verschil wat al kan tellen natuurlijk
   de kleur is inderdaad eens iets anders dan anders maar het was echt vooral de hoeveelheid stof boven de elastiek die wat verkeerd voelde want met speldjes gaf het al direct een ander gevoel

   Verwijderen
 3. Prima oplossing voor het bovenstuk, die is niet opvallend.. Wat me wel opviel is hoe netjes het elastiek erin zit! Mooi gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je! De uitleg voor de elastiek is heel goed in de handleiding, alleen zorgen dat je een extra spoeltje klaarhebt want het is een proces dat veel garen vraagt

   Verwijderen
 4. Prima oplossing zo voor het bovenstuk, jammer het anders niet te dragen! Wat me wel opviel bij die foto is hoe netjes het elastiek erin zit! Leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind 'm prachtig en de kleur heel leuk bij je! Al die moeite zie je niet terug op de foto's ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben blij dat de foto's (en de jurk zelf) goed uitgedraaid zijn

   Verwijderen
 6. Oh nee, niet fijn als alles misloopt. Gelukkig kon je de jurk nog redden. 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het ook een mooi patroontje, maar ben er zeker van dat het mij niet staat zonder aanpassingen. Die van jou vind ik terecht. het staat je dan ook. Dat heb je goed gered!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Het is de eerste keer dat ik ergens teveel stof heb op een bovenpand, meestal is het eerder omgekeerd maar dat weten we dan ook weer voor een volgend keertje

   Verwijderen
 8. Soms verloopt een project net niet volgens plan, maar toch is eind goed al goed. Het resultaat telt en dat is een leuke, frisse jurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind hem heel erg mooi geworden, ondanks al je tegenslagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het een mooi jurkje. Ik ben nog 5 cm kleiner en dat is dus de reden waarom ik nog geen jurk voor mezelf durfde maken. Ik weet echt niet waar te beginnen bij zo'n aanpassingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de eerste keer dat ik zoiets voor heb, nu zijn de meeste kurkejmet een afzonderlijk boven en onderstuk en kan je tussendoor nog wat aanpassen. La maison Victor bvb is ook ideaal voor mij qua verhoudingen

   Verwijderen
 11. Ik vind het een zeer geslaagd jurkje! Ik ben nog aan het twijfelen of het model wel iets voor mij is, heb hem nog niet veel zien passeren op een maatje meer... Maar jou staat hij prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik zou het ook niet direct weten want uw 'maatje meer' zit vooral op 1 zone, mss eens iets soortgelijk gaan passen in een winkel?

   Verwijderen
 12. Misschien niet zoals gepland maar het resultaat is toch wel geslaagd hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik heb de jurk vandaag nog eens aan en echt superleuk om te dragen

   Verwijderen
 13. Wauw wat een weg heb je afgelegd om tot zo'n resultaat te komen! Goed om te lezen dat het niet altijd vanzelf gaat ;). Want tja, dat lijkt soms echt he? Dat elastiek zit prachtig!! De hele combi is chique!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik vind het resultaat heel geslaagd! Wel goed om weten eigenlijk, als ik eraan durf te beginnen (eerst tijd vinden en dan de drempelvrees overwinnen dat het misschien niet ideaal is voor mijn figuur) ga ik hier zeker rekening mee houden! Het blijft toch zo een leuk patroontje! Knap van die aanpassing zeg, vind ik best goed bedacht!! En niet zichtbaar, of toch niet op de foto's :-) Hopelijk ga je het toch nog genoeg dragen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik heb de jurk vandaag nog eens aan dus al zeker twee keer gedragen op 2,5 weken 😉

   Verwijderen
 15. De combinatie met de jeansvest is echt geslaagd vind ik! Tof dat je het patroon hebt aangepast en de volgende keer loopt het supervlot met je aangepaste versie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Inderdaad da's het voordeel en eigenlijk ook de reden dat ik hiervoor een testmodelletje maakte.

   Verwijderen
 16. Goed opgelost, nu is het echt een schoontje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie jurk toch en goed dat je hem redde en dus draagbaar maakte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ik had hem vandaag aan en zo blij dat ik het zachte, comfortabele stofje kon redden van de ufo bak

   Verwijderen
 18. Heel mooie versie, en ik snap je frustratie...
  Ik verlengde mijn versie en paste eerst alvorens de elastiek te stikken, om jouw probleem (maar dan omgekeerd) te vermijden. Maar dat had ik beter niet gedaan. Zonder elastiek was het een patattenzak en gooide ik het aan de kant. Uiteindelijk nam ik het mee naar de les, en daar werd het nog gered. Binnenkort op de blog...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het is inderdaad niet gemakkelijk om dit patroontje echt perfect te krijgen maar éénmaal het werkt is het wel een leuke. Ben al benieuwd naar de jouwe!

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

Sew challenge: over geheimpjes

Ik kreeg van Hanne drie criteria: liefde, klein en fijn geheimpje en stoffenvoorraad. Het eerste en laatste criterium zijn absoluut geen probleem, ik heb gelukkig hele lieve mensen in mijn omgeving dus aan liefde geen gebrek en stof dat is er ook wel voldoende ;-).
Het geheimpje dat was iets anders. Ik zou namelijk niet direct weten wat voor geheimen ik heb ofzo. Maar uiteindelijk, na lang twijfelen, kwam ik met een plan. Ik nam een lap stof uit de kast waar ik een t-shirt voor Peter uit maakte. Hiervoor gebruikte ik nog eens het model uit I love T-shirts dat je vorige week al kon zien, maar deze keer uit één stofje.


Het restje dat gebruikte ik om een onderbroek voor mezelf te maken. Hiervoor gebruikte ik een patroontje van Jalie dat ik al vaak gebruikte maar nog nooit kon bloggen. Het is een papieren patroon dat ik bij Madeline De Stoffenmadam kocht en waarvan dit nog maar één van de vele mogelijkheden is. Dit is de lage taille van één van de drie modellen. Er zit ook een patroon voo…

knippen-stikken-dragen

Het leuke aan la maison victor abonnee zijn, is dat je sinds kort ook een digitaal magazine in je mailbox krijgt. Zo kan je tijdens het eten van je boterhammetjes 's middags toch al snel eens piepen.  De sweater die op de cover staat prak mij direct aan, dus onderweg naar huis begon ik al te bedenken welke stofjes ik zou kunnen gebruiken. Ik besloot uiteindelijk om dit sweaterstofje van megan blue te gebruiken dat ik enkele weken terug bij de stoffenstraat kocht.

Het stofje is lekker warm, misschien net iets te warm voor de zomer, maar ik zag er wel een leuke trui in voor 's avonds. Zo eentje om aan te trekken over uw zomerkleren en nog lang na zonsondergang in de tuin te blijven plakken. Of zo eentje om in de lente al te dragen als het eigenlijk nog net te fris is om in blote armen rond te lopen. Of zo eentje om in de herfst nog net iets langer een zomergevoel te krijgen....
La maison victor is het tijdschrift dat ik al het vaakst gebruikte, ik weet dus perfect welke maat ik …

een golden oldie

Een nieuwe naaimachine dat betekent uiteraard vanalles uittesten. Om mezelf wat frustraties te besparen besloot ik om niet te starten met het kleedje voor het huwelijksfeest waar we volgende maand naartoe moeten, maar om een simpel patroontje uit de kast te halen. Een golden oldie dit burda'ke. Enkele jaren terug was dit een heel populair patroontje in naailand, ik volgde er toen ook zelfs twee workshops van bij Madeline. 


Dit stofje kocht ik enkele maanden terug bij de Stoffenmadam zonder echt doel voor ogen. Aangezien mijn oude burda'kes was versleten beginnen te zijn, besloot ik om het patroontje nog eens boven te halen; Gezien de tropische temperaturen ging ik voor een versie zonder mouwen. 
Het grootste deel van het kleedje werd met de overlock in elkaar gestikt maar ik kon hierop wel eens de tweelingnaald testen. Het is nog niet perfect maar al bij al ben ik wel heel tevreden van het resultaat. 


Ik draag vrij weinig V-halsjes sinds ik zelf mijn kleren maak, maar dit is e…