Doorgaan naar hoofdcontent

Stik Belgique week 3Als de titel van deze blogpost niet 'Stik Belgique week 3' was geweest, dan was 'operatie red de jurk' een goed alternatief geweest. Want jawel, ook al zag ik bij anderen al zoveel mooie exemplaren passeren, dit exemplaar kwam er niet zonder slag of stoot.

Ik weet dat ik niet zo groot ben dus ik had eigenlijk al direct lengte moeten wegnemen van het bovenstuk, maar omdat het een bovenstuk is dat wat mag bloezen dacht ik dat ik er wel mee weg zou komen, het is ook moeilijk nameten zoiets vind ik. Ik stikte dus braaf die rimpelelastiek op de aangeduide plaats (ook dat ging niet zomaar want mijn spoeltje was halfweg op en de stof lag per ongeluk dubbel en....) en ging toen passen.

Toen ik aan manlief vroeg of dit niet al te hard op een slaapkleed leek, probeerde hij het antwoorden te vermijden (hij leerde zijn lesje duidelijk al de laatste jaren ;-) ) maar uiteindelijk zei hij toch 'voor thuis is het wel ok hoor'. Hmmmm, twee meter mooie stof, alleen voor thuis... Dat vond ik precies toch niet direct een goed plan.Mijn conclusie was al snel dat er teveel stof was boven de elastiek, maar om die er terug uit te halen, dat leek me wel heel veel gaatjes op te leveren in een toch wel delicate stof. Dan maar een andere optie. Ik ging aan de slag met speldjes en voegde een naad toe net boven de elastiek. Bij het dragen zit die naad meestal goed verstopt dus het is wat mij betreft een goede noodoplossing.Verder koos ik ook voor elastiek aan de mouwen, dat was een optie die ik eigenlijk al sowieso van plan was, maar éénmaal die er inzat veranderde het uitzicht ook een heel pak. Die elastiek werd trouwens eerst opgegeten door mijn machine waardoor ik die moest openmaken. Maar het voordeel hiervan is dat ik van de gelegenheid gebruik maakte om ze nog eens stofvrij te maken en ze nu terug veel soepeler naait.De halslijn wou ik eerst met biais afwerken, maar uiteindelijk besloot ik om die twee keer een cm om te slaan en die dus een beetje uit te diepen.

Met de juiste accessoires en in combinatie met het jeansvestje, vind ik het eindresultaat wel in orde. Het stofje is zoals we gewend zijn van deze stofjes, super zacht en aangenaam om te dragen. Zeker met zo'n los comfortabel modelletje. Aangezien ik het kleedje na de foto's droeg voor een familiefeestje combineerde ik hier met mijn trouwschoenen, ze komen niet zo vaak uit de kast maar ik vond ze er nog wel bijpassen.Ik denk dat ik een volgend keertje het model wat zal hertekenen en misschien wat mixen met andere patroontjes, om zo helemaal mijn ding te bekomen. Laat je zeker niet tegenhouden om dit patroontje te maken want ik zag al veel heel leuke versies passeren in blogland.Maar bij deze heb ik dus een Belgisch patroontje gemaakt (opnieuw een andere ontwerper zelfs) en ook een PDF patroontje verwerkt (wat betekent dat ik al 2 patroontjes verwerkte in september, waarvan één op de blog en eentje in oktober), win-win dus.

Ben je net als ik benieuwd wat de andere deelnemers van de Stik Belgique blogtour deze week in petto hebben? Ga dan zeker een kijkje nemen:


Reacties

 1. Soms loopt het allemaal wat anders dan gepland. Toch eens fijn om te lezen dat dit niet enkel hier gebeurt. Groot gelijk dat je deze mooie stof volledig tot zijn recht laat komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is het vooral de kleur die je niet gewend bent, waardoor je niet zo goed reageert op de jurk? Ben jij kleiner als ik? Want als dit de Lux is (ik zal erover gekeken hebben, want ik zag het niet), moet het bovenstuk eigenlijk wel goed zijn voor iemand van ongeveer 1.68 m. Ik nam het bovenstuk wel een beetje in in de breedte, misschien is dat een tip voor de volgende versie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ben 1m63 en de jurk is voor 1m70 dus op zich is dat 7 cm verschil wat al kan tellen natuurlijk
   de kleur is inderdaad eens iets anders dan anders maar het was echt vooral de hoeveelheid stof boven de elastiek die wat verkeerd voelde want met speldjes gaf het al direct een ander gevoel

   Verwijderen
 3. Prima oplossing voor het bovenstuk, die is niet opvallend.. Wat me wel opviel is hoe netjes het elastiek erin zit! Mooi gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je! De uitleg voor de elastiek is heel goed in de handleiding, alleen zorgen dat je een extra spoeltje klaarhebt want het is een proces dat veel garen vraagt

   Verwijderen
 4. Prima oplossing zo voor het bovenstuk, jammer het anders niet te dragen! Wat me wel opviel bij die foto is hoe netjes het elastiek erin zit! Leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind 'm prachtig en de kleur heel leuk bij je! Al die moeite zie je niet terug op de foto's ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben blij dat de foto's (en de jurk zelf) goed uitgedraaid zijn

   Verwijderen
 6. Oh nee, niet fijn als alles misloopt. Gelukkig kon je de jurk nog redden. 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het ook een mooi patroontje, maar ben er zeker van dat het mij niet staat zonder aanpassingen. Die van jou vind ik terecht. het staat je dan ook. Dat heb je goed gered!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Het is de eerste keer dat ik ergens teveel stof heb op een bovenpand, meestal is het eerder omgekeerd maar dat weten we dan ook weer voor een volgend keertje

   Verwijderen
 8. Soms verloopt een project net niet volgens plan, maar toch is eind goed al goed. Het resultaat telt en dat is een leuke, frisse jurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind hem heel erg mooi geworden, ondanks al je tegenslagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het een mooi jurkje. Ik ben nog 5 cm kleiner en dat is dus de reden waarom ik nog geen jurk voor mezelf durfde maken. Ik weet echt niet waar te beginnen bij zo'n aanpassingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de eerste keer dat ik zoiets voor heb, nu zijn de meeste kurkejmet een afzonderlijk boven en onderstuk en kan je tussendoor nog wat aanpassen. La maison Victor bvb is ook ideaal voor mij qua verhoudingen

   Verwijderen
 11. Ik vind het een zeer geslaagd jurkje! Ik ben nog aan het twijfelen of het model wel iets voor mij is, heb hem nog niet veel zien passeren op een maatje meer... Maar jou staat hij prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik zou het ook niet direct weten want uw 'maatje meer' zit vooral op 1 zone, mss eens iets soortgelijk gaan passen in een winkel?

   Verwijderen
 12. Misschien niet zoals gepland maar het resultaat is toch wel geslaagd hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik heb de jurk vandaag nog eens aan en echt superleuk om te dragen

   Verwijderen
 13. Wauw wat een weg heb je afgelegd om tot zo'n resultaat te komen! Goed om te lezen dat het niet altijd vanzelf gaat ;). Want tja, dat lijkt soms echt he? Dat elastiek zit prachtig!! De hele combi is chique!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik vind het resultaat heel geslaagd! Wel goed om weten eigenlijk, als ik eraan durf te beginnen (eerst tijd vinden en dan de drempelvrees overwinnen dat het misschien niet ideaal is voor mijn figuur) ga ik hier zeker rekening mee houden! Het blijft toch zo een leuk patroontje! Knap van die aanpassing zeg, vind ik best goed bedacht!! En niet zichtbaar, of toch niet op de foto's :-) Hopelijk ga je het toch nog genoeg dragen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik heb de jurk vandaag nog eens aan dus al zeker twee keer gedragen op 2,5 weken 😉

   Verwijderen
 15. De combinatie met de jeansvest is echt geslaagd vind ik! Tof dat je het patroon hebt aangepast en de volgende keer loopt het supervlot met je aangepaste versie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Inderdaad da's het voordeel en eigenlijk ook de reden dat ik hiervoor een testmodelletje maakte.

   Verwijderen
 16. Goed opgelost, nu is het echt een schoontje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie jurk toch en goed dat je hem redde en dus draagbaar maakte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ik had hem vandaag aan en zo blij dat ik het zachte, comfortabele stofje kon redden van de ufo bak

   Verwijderen
 18. Heel mooie versie, en ik snap je frustratie...
  Ik verlengde mijn versie en paste eerst alvorens de elastiek te stikken, om jouw probleem (maar dan omgekeerd) te vermijden. Maar dat had ik beter niet gedaan. Zonder elastiek was het een patattenzak en gooide ik het aan de kant. Uiteindelijk nam ik het mee naar de les, en daar werd het nog gered. Binnenkort op de blog...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het is inderdaad niet gemakkelijk om dit patroontje echt perfect te krijgen maar éénmaal het werkt is het wel een leuke. Ben al benieuwd naar de jouwe!

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

pattern hack: Rea top

Van zodra ik de Rea dress van Bel'etoile zag, dacht ik 'dat moet ook lukken als top'. Nu bleek ik in mijn voorraad nog een mooi stofje liggen te hebben. Doordat er een stukje beschadigd was, bleek de lap stof niet meer groot genoeg voor de kleedjesvariant, maar dus wel ideaal om de top eens te proberen. Ik ging wat op het gevoel te werk bij het inkorten, de zoom maakte ik hiervoor gewoon recht. Dit deed ik omdat ik de top sowieso in mijn broek zou dragen, te los is niet helemaal mijn ding, vandaar.


Verder deed ik alles zoals het patroon voorschrijft. Doordat ik hier geen lint moest keren, ging het zelfs verrassend vlot. Het stofje bleek heel teer te zijn, waardoor er nog een paar kleine beschadigingen door speldjes bijkwamen. Maar in ruil is het wel een heel erg zacht stofje. Ideaal voor de vele thuiswerkdagen die eraan komen. Een webcam moeten opzetten is geen probleem hiermee.


Ik heb voorlopig nog niet genoeg van de Rea dress, er volgen er dus nog meer.
Foto's nemen…

slow sewing

Het is niet van mijn gewoonte om traag te gaan bij het naaien, ik werk meestal vrij goed door, maar deze keer niet. Ik moet eerlijk toegeven dat de vele stappen van dit patroon er voor iets tussenzaten, ik had geen zin in prutsen, want zo zag het eruit. Dus stelde ik uit, tot ik er echt wel aan moest beginnen, en zelfs dan bleef ik traag zijn en uitstellen.  Gelukkig bleken de tekeningen erger dan de realiteit en viel het goed mee. 


Het stofje is een zacht linnen stofje dat ik vorig jaar online bij Toverstof kocht, ik wou er een losse broek uit maken, maar besloot dat een jaartje uit te stellen aangezien de herfst al naderde. Nu bleek dit stofje ideaal te zijn voor dit bloesje, lekker zacht en soepel. En het past op veel, dat ook.


Ik veranderde niet zoveel aan het patroontje, behalve dat ik het enkele cm's verlengde en de volant dubbelde omdat het anders zo onafgewerkt leek in mijn ogen. Omzomen kon ook maar dit leek me toch mooier. Het bloesje was uiteindelijk op zondag af, foto'…

Een Rea vandaag

Rea, da's voor de meeste van mijn volgers natuurlijk de naam van het nieuwe patroontje van Bel'etoile. Maar voor mij is rea vooral de afkorting van reanimatie. In andere tijden zou ik vandaag een lesje hartveilig gegeven hebben na het werk, een lesje waarin ik mensen kon leren reanimeren dus. Vermits dat momenteel niet direct tot de mogelijkheden behoort (al blijf ik erbij dat iedereen van zodra het mag, zo'n cursus moet volgen, want mensenlevens redden da's de verantwoordelijkheid van ons allemaal), een andere Rea dan maar.
Een kleedje dus, eentje waar ik wat aan twijfelde toen het pas af was, maar éénmaal het juist gestyled werd, kwam het goed. Het stofje is een linnen viscose stofje van bij Madeline. Een zalig stofje om te verwerken, dat schuift niet en doet gewoon wat je wilt. Het valt wel ietsje stijver dan mijn eerste versie, maar is ook wel minder dun dus sneller draagbaar. 


Foto's nemen dat deden we snel achter onze tuin na een dagje van thuis uit werken, …