naaien voor (andermans) kinderen

Naaien voor schattige minimensjes is af en toe eens leuk. Aangezien ik zelf nog geen exemplaren rondlopen heb, leen ik af en toe kindjes van vrienden.
Hun mama vroeg mij om een rokje te maken voor de dochter van 6 nadat het vorige rokje dat ik maakte te klein geworden was. Ik kreeg een stofje mee (roze met witte bollen, dus helemaal de smaak van de 6-jarige) uit de stoffenverkoop in Kapellen.
Omdat het vorige rokje wat te hard begonnen spannen aan haar poep, jawel ook een 6-jarige heeft vakantiekilo's, al is dat bij zo'n mager meisje eerder een zegen dan een vloek, koos ik ervoor om een rimpelrokje met elastiek te maken. Zo heeft ze nog wat speling en kan ze het langer dragen. Ze was in ieder geval heel blij met haar rokje. Intussen moet er een nieuwe elastiek in omdat ze die wat te strak vindt. 
Wat nemen jullie van verhouding voor een elastiek tov de taille voor een kindje? Ik nam 80% maar blijkbaar is dat te strak.

Een tijdje geleden maakte ik voor mezelf een sweater uit gespikkelde sweaterstof van bij de stoffenmadam. Omdat er een foutje in de stof zat en ik mijn patroondelen dus niet naast elkaar kon leggen, kreeg ik wat stof extra. Ja, bij Nancy krijg je waar voor je geld, geen onaangename verrassingen thuis. Naast de fout past echter perfect een leather sweater in maatje 92. Die werd dus gemaakt voor het tweejarig zoontje, maar paste ook voor zijn éénjarig broertje. Zo ging er niets aan stof verloren. De boordjes maakte ik ook in dezelfde stof want boordstof had ik niet liggen.
Naaien voor andermans kinderen heeft ook wel nadelen. Ik had absoluut geen idee hoe groot een kinderhoofdje is en vertrouwde het patroon. Helaas kan zijn hoofdje er niet door. Een avondje tornen en de halsuitsnijding vergroten verhielp dit probleem wel. maar een volgende keer ga ik proberen om de schouder aan één kant te laten opengaan met drukknopjes zoals veel kindertruitjes voor die leeftijd hebben. Nu vind ik de hals een beetje te wijd openvallen, maar blijkbaar is dat voor kindjes niet zo erg.
De stof is suuuuuuperzacht vanbinnen en ook al was het eigenlijk te warm, toch wou hij hem niet uitdoen.


Omdat ik de kindjes geleend heb, zie je geen foto's van hen op mijn blog. Maar wel een foto van de kledingstukken op mijn superzalige nieuwe zeteltjes. Dit is wel nog een foto met de oude halsuitsnijding.

Reacties

  1. Ik doe de elastiek rond Fleur haar taille en dan weet ik precies hoeveel ik nodig heb, wellicht zal er wel een andere manier zijn, maar zo doe ik het. Groetjes en een fijn weekend toegewenst:

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bij mezelf doe ik het ook zo maar nog zo'n nadeel van niet voor je eigen kindjes naaien, ze liep hier niet rond ;-). och ja een elastiek vervangen gaat simpel en ik ga zondag de elastiek rond haar taille doen en tegen zondagavond heeft ze haar rokje terug ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

nog een playsuit

Dan toch in 't lang

Let's stick together: vakantie