Doorgaan naar hoofdcontent

een nieuwe winterjasZo'n dagje naaiweekend dat is niet alleen de ideale gelegenheid om veel stukken af te werken, in mijn geval dan vooral de iets simpelere stukken, maar ook om inspiratie op te doen. Zo was er iemand bezig met de jas uit de voorlaatste la maison victor te maken, een jas die mij wel aansprak maar waarvan ik het flapje achteraan niet zo graag zag. Zij maakte voor en achterkant gelijk en kon mij zo overtuigen van de jas. Ze liet ook de opgenaaide zakken weg. Ik ging dus voor een copy paste.Het stofje kocht ik enkele jaren geleden op het stoffenspektakel in Kortrijk met de bedoeling er de cloé jas mee te maken. Maar na een testversie van dat model, dat ik eigenlijk nooit gedragen heb, belandde dat plan in de vuilbak. Aangezien ik genoeg stof had, besloot ik nu verder te werken met dit stofje in plaats van een nieuw te kopen, alleen de voering moest ik nog bijkopen.Als voering koos ik voor French Terry (of dikke tricot zoals het verkocht werd door onze noorderburen op het stoffenspektakel), op die manier is het ietsje dikker dan met gewone gladde voering. Ik koos ervoor om geen extra tussenvoering te gebruiken, het zou het zeker en vast warmer gemaakt hebben maar ik had schrik dat het dan te dik en lomp zou worden, iets wat ik met mijn eerste mantel die ik maakte heb. De ervaring met die eerste mantel leerde me ook dat ik geen gladde voering zou gebruiken voor de mouwen, oké dat glijdt beter maar ik draag die mantel eigenlijk zo goed als niet omdat ik altijd koud heb aan mijn armen en warm voor de rest. En nu ik deze jas al twee weken draag, kan ik alleen maar zeggen dat het totaal niet stoort dat het geen gladde voering is.De opgenaaide zakken liet ik weg omdat ik die niet zo geschikt vond voor dit stofje, maar een jas zonder zakken dat is een no-go voor mij, ik voegde dus steekzakken in de zijnaad toe.

De mouwen vallen naar mijn mening vrij kort, ik voegde dus een boordje toe van de voering om dat op te lossen, met zo'n druk stofje leek me dat nog wel kunnen. Een volgend keertje zou ik dus zeker verlengen. Ik had alles nagemeten maar je hebt nog iets meer lengte nodig om te compenseren voor de winterkleren eronder. Dit is mijn normale confectiemaat maar ik kan er geen mega dikke wintertrui onder dragen, wil je dat wel kunnen dan maak je volgens mij best een maatje groter (toch als je voering niet van die hele dunne is). De zoom onderaan en aan de mouwen zou ik een volgend keertje ook anders afwerken.Zelf ben ik vooral fan van de bovenkant van de jas en het feit dat er een kap is. Oké waterdicht is de jas niet maar tijdens een winterse wandeling kan wat afscherming tegen de wind nooit kwaad.

Wat mij betreft een patroontje dat hier volgend jaar opnieuw gemaakt wordt maar dan een maatje groter, met langere mouwen en in een neutraler stofje. Het aantal uren werk valt dan ook heel goed mee voor een jas (idem voor het aantal patroondelen).

De foto's werden genomen tijdens een weekendje weg, we bezochten de kerstmarkt in Düsseldorf en C-Mine in Genk. De belichting van de foto's in de mijngang genomen is uiteraard niet zo super, maar het is een leuk aandenken dus voor mij goed genoeg (en buiten was er teveel wind ;-) ).

Stof: Stoffenspektakel
Patroon: Carol jas la maison victor sept-okt 2017

Reacties

 1. Alweer een topstuk! Hoe jij dat toch telkens doet, het is me een raadsel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Gewoon proberen en losdoen als het op niets trekt 😂

   Verwijderen
 2. Mooi, ook leuk stofje voor een jas! En fijn dat je de jas veel draagt dat geeft al aan dat het een geslaagd project is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt. Jassen zijn eigenlijk wel leuk omdat je ze zo vaak kan dragen

   Verwijderen
 3. Heel leuk! De stof voor mijn winterjas blijft hier maar liggen.. :s

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Troost je, dit stofje lag er al van in 2014... Maar dit model gaat vrij snel voor een jas

   Verwijderen
 4. Heel toffe jas !! En super dat je het stof toch een bestemming kon geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, je nam foto's in C-mine? Daar kan je inderdaad wel een warme jas gebruiken! Voor jasmouwen stik ik een laagje wattine tegen de gladde voering, of doe ik er gewoon een laagje van iets warmer onder. Ik heb één jas waarbij ik dat niet deed, en ik stoor mij er toch altijd aan bij het aantrekken van de jas. Maar ik heb dan ook veel kleren met originele mouwuitsnijdingen die niet altijd netjes door de mouwopening gaan ;-) Veel plezier met je Carol!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad we bezochten C-mine vrij onverwachts nadat bleek dat de kerstmarkt op zondag dicht was in Dusseldorf. Een goeie tip van die wattine, voorlopig stoort het mij niet bij het aantrekken, mijn mouwen eronder zijn meestal lang genoeg om wat vast te houden bij het aantrekken.

   Verwijderen
 6. Oh, super zeg! Een stofje vanonder 't stof én een schone vest erbij, meer moet dat niet zijn <3
  --Ik doe het trouwens zoals Eva ;). Ik gebruik altijd gladde voering voor de mouwen, maar ik stik tussenvoering tegen de voering en verwerk die dan als een geheel. Altijd. Anders voel je dat #vindik #denkik--

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks, inderdaad leuk om een stofje te kunnen gebruiken dat er maar lag te liggen. Goeie tip van die voering en tussenvoering. nu ik mijn twee jassen vergelijk weet ik alleen dat er sowieso iets dikker in moet dan alleen de gladde voering, dan nog liever de sweater zoals nu, maar combinatie van er vlot in geraken en aangenaam warme armen is natuurlijk nog beter

   Verwijderen
 7. Op de manier hoe jij het aangepast hebt, zo zie ik dat patroon wel zitten nu. En de foto’s in de mijnengang hebben een speciale sfeer, keileuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Exact hetzelfde gevoel dat ik had toen ik die versie op naaiweekend zag want van de bovenkant was ik al lang fan.

   Verwijderen
 8. Een superleuke jas ... ik heb er ook zo nog 2 liggen (niet afgeraakt) die ik eens onder het stof vandaan moet halen. Je blog geeft dus inspiratie. Leuke foto's trouwens ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Dit jaar komt er een nieuwe versie want dit stofje begon heel hard op te wollen ondanks het feit dat de jas op zijn geheel nog niet gewassen was... Spijtig wel

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoekje, laat gerust een berichtje achter. Ik lees graag wat jullie over mijn blog en naaisels vinden.

Populaire posts van deze blog

Nog snel een jurkje

De dag voor we op reis vertrokken had ik nog wat tijd over (en het weer zat niet echt mee), nadat ik nog een uurtje was gaan fitnessen leek het maken van een jurkje mij wel een leuk tijdverdrijf.
Het stofje kocht ik oorspronkelijk om er de Osaka uit La maison victor mee te maken, maar de berichten op blogs en sociale media zorgden ervoor dat ik dat plan opborg. Maar in de nieuwste uitgave van het boekje stond ook een jurkje dat ik wel tof vond: de Genova. Het leek mij een ideaal jurkje om mee te nemen op verlof want het is luchtig, maar ook eentje dat ik nadien nog gemakkelijk kan dragen om te gaan dragen, want niet te bloot.

Ik begon dus met het patroon over te tekenen. Omdat ik besloot om de hals af te werken met biais ipv beleg, betekende dit dat ik maar 4 patroondelen moest overtekenen. Nadat ik het bovenstuk nagemeten had, besloot ik om dit 3 cm te verlengen om het zo wat te kunnen laten bloezen aangezien het toch een vrij wijd patroontje is. Door mijn last minute wijziging van …

een trui, een jurk,... neen dan toch een broek

Via een wedstrijd op Instagram won ik een patroontje van I am patterns en dit stofje van Chat Chocolat.  Toen ik dit stofje online op hun instagramaccount zag verschijnen wou ik het echt wel hebben, het leek mooi fel blauw. Toen ik het toegestuurd kreeg, bleek het een heel pak lichter te zijn van kleur. Nog altijd mooi, zeker en vast maar toch eventjes vreemd en jammer om zo'n groot verschil te zien. Maar op de foto's merk ik zelf hoe moeilijk het te fotograferen is.

Het stond al snel vast dat ik dit stofje niet zou gebruiken voor het patroontje dat ik won, zo'n opvallende print en dan nog opvallende mouwen, dat zag ik niet goedkomen. Maar er zijn natuurlijk nog patroontjes genoeg om uit te kiezen. Eerst dacht ik aan de solange, maar nadat ik er een paar nachtjes over geslapen had, leek zo'n opvallende print me toch wat veel om een volledige outfit (kleedje dus) uit te maken. Ik besloot om eindelijk eens het boek dat ik voor kerst van mijn zus kreeg uit de kast te neme…

Pattern testing: Aveiro cardigan Itch to Stitch

For English scroll down

Ik liet de meeste patroontests de laatste tijd passeren want ik wil wat meer naaien wat ik nodig heb en waar ik zin in heb. Maar een basic cardigan dat leek me wel een leuke aanvulling in de kleerkast.

Ik kon pas laat starten tijdens de testweek want ik moest nog een stofje vinden. In mijn stoffenkast zit vanalles maar een geschikt en goedkoop stofje om dit uit te proberen zat er niet meer in (ik ga echt niet knippen in een see you at six stofje voor een patroontest ;-) ). Ik trok dus naar het stoffenspektakel waar ik voor 8 euro, 2 meter stof op de kop kon tikken. En dan nog eens een donkerblauw stofje dat met de meeste kledij in mijn kast te combineren is, win-win dus. Wat voor soort stof het is? Geen idee, iets vrij synthetisch met voldoende rek en wat structuur.De cardigan zelf zit snel in elkaar, op een tweetal uurtjes kon ik al pasfoto's doorsturen in de facebookgroep. De uiteindelijke combinatie die ik op deze foto's draag, kwam er eigenlijk per…