zondag 27 december 2015

een adventure jacket onder de kerstboom


Kerstcadeautjes zelf maken vind ik super, je hebt er dubbel zoveel plezier aan: het maken en het geven!
Dit jaar had ik door een drukke workshopmaand in november niet zo'n goeie voorbereiding maar toen de kerstvakantie begon, trok ik mij terug in mijn naaikamertje. Doordat ik net te weinig bruine tricot had bestelde ik nog snel wat bij de stoffenmadam (thanks nancy voor de snelle levering) en begon ik op 23 december aan deze adventure jacket.
Op 24 december om 10.30u was hij af en kon hij nog snel ingepakt worden voor de man des huizes thuiskwam.

De foto's werden op tweede kerstdag genomen tijdens een fietstochtje waarbij het warm genoeg was om zonder winterjas te fietsen, ik fietste zelfs met blote knieën....

De maat is perfect maar dat wist ik al na de testversie. De testversie dat is er eentje voor thuis geworden aangezien hij ten eerste flashy oranje is en ten tweede niet geheel perfect uitkomt aan de kraag vooraan.
Deze versie heeft uiteraard ook zo zijn foutjes maar ik ben heel tevreden.
De sweaterstof (lekker zacht vanbinnen) kocht ik in Kapellen, het was het einde van de rol dus kon ik het restje voor een klein prijsje bijkopen waardoor ik misschien nog genoeg heb voor een trui voor mezelf. 

Er stond nog een derde kerstgeschenk gepland (eigenlijk als eerste) maar het ding is vervloekt, ik heb nog altijd één iets tekort. Hopelijk vind ik dat 'ding' maandag en kan er nog een geschenkje onder de boom voor met nieuwjaar (normaal geven we dan geen pakjes maar niemand zal daar kwaad om zijn denk ik).

vrijdag 25 december 2015

tijd voor dekentjes

Deze zomer maakte ik twee dekentjes uit Ikea stof die eigenlijk bedoeld waren om op warme zomeravonden nog langer buiten te kunnen zitten. De zomer die was echter plots voorbij en toen de nieuwe zetel geleverd werd, kwamen deze twee dekentjes in de zetel terecht.
Voor deze twee dekentjes gebruikte ik een paspel tussen de twee lagen.


Dekentjes die bestaan uit een combinatie van fleece en katoen, ik snapte het niet. Waarom deed iemand de moeite als je gewoon fleecedekentjes in de winkel kan kopen? Wel ik weet het, ze voelen zoveel aangenamer aan en werden hier thuis al snel de favoriete dekentjes in de zetel.
Er was al lang het plan om passende dekentjes te maken voor onze zetel maar het kwam er niet van. Met de kerstdagen in het vooruitzicht werd er alvast eentje gemaakt voor de man des huizes. Zo moet hij niet meer met het roze dekentje in de zetel ;-). Dit dekentje is extra groot: 1m40 op 1m45, ideaal voor een tv-avondje met z'n tweetjes dus (als hij wilt delen tenminste...).Hiervoor gebruikte ik de handleiding van Cozette, zo hoefde ik geen paspel te gaan zoeken en zit het dekentje ook sneller in elkaar.
Ik ben wel niet echt tevreden van de afwerking deze keer. Af en toe gaat mijn stiksel wat scheef omdat de fleece wegschoof (mijn voetje stond bij het stikken half op de fleece en half op het katoentje), maar dat neemt niet weg dat dit een zalig warm dekentje is.

stof: soft cactus van bij de stoffenmadam en fleece van bij mon depot


dinsdag 22 december 2015

maandag 14 december 2015

warme wintersjalen

Dit weekend kon je ons terugvinden in het landal park 'De Lommerbergen'. Zaterdag hadden we droog  weer en gingen we een wandeling maken.
Uiteraard horen daar in de winter de gepaste accessoires bij. Voor een muts was het nog wat te warm, maar een sjaal namen we toch mee.
Mensen die mij ook op instagram volgen zullen de eerste sjaal wel herkennen. Sinds september poste ik af en toe een fotootje tussendoor. Het was een werk van lange adem, een sjaal met naalden 3.5 ... Het patroon vond ik in het eerste breiboekje van de veritas. De wol is een restje dat ik nog ergens in mijn bakken vond.
Ik maakte de sjaal om de bolletjes als goede kant te dragen, maar mijn oma vindt de achterkant mooier, dus zij zal er eentje maken om met de andere kant naar boven te dragen ;-). Op de onderste foto kan je de achterkant ook een beetje zien.
Aanvankelijk wou ik met dit patroontje nog een sjaal voor bij mijn nieuwe mantel maken, maar dat zie ik toch niet meer zitten. Ik begon wel al aan een nieuwe sjaal maar deze keer gerstekorrelsteek met naald 5.5, in de hoop dat deze nog afraakt voor het eind van de winter. Alhoewel het er voorlopig op lijkt dat de winter op mijn sjaal aan het wachten is.


Deze sjaal is het allereerste (geslaagde) breisel van mijn hand. Gewoon rechtse steken dus want meer kon ik nog niet. Hij werd ook niet op een rondbreinaald gebreid maar nadien door mijn mama dicht genaaid. Na 6 of 7 jaar (ik ben vergeten wanneer ik deze maakte), wordt deze sjaal nog altijd gedragen.
Nu onze verbouwingen achter de rug zijn, zit ik 's avonds vaker in de zetel te breien dan dat ik achter mijn naaimachine te vinden ben. Er zullen dus zeker nog meer breisels volgen. Al heb ik ook nog heel veel naaiplannen.

dinsdag 8 december 2015

De langverwachte Louisa voor dames en tieners


Enkele weken terug kreeg ik in mijn mailbox een mailtje van Marte van Compagnie M, of ik wou deelnemen aan de test van haar Louisa jurk voor vrouwen. Daar moest ik uiteraard geen twee keer over nadenken. Bij deze test was een specialleke voorzien, ze organiseerde namelijk een testevent in Bar Stark in Deurne.
Ik was toch wel wat zenuwachtig voor dat event, maar dat bleek helemaal niet nodig. Ik kwam naast Marie-Paule van Sopoposew te zitten en in de buurt van Madame Stof. Dat bleken twee heel toffe madammen om van de rest van de tafel nog maar te zwijgen, Ivy, Seija,... .
Er was voldoende ruimte voor alle 30 de madammen en door de opbouw van de  ruimte zelf klonk het niet als een kippenhok vol tetterende dames. Ik hoorde Marte zelfs zeggen dat je een speld kon horen vallen.
Bar Stark zelf is ook echt de moeite, ik bestelde er eerst een cappuccino. Ik kreeg niet alleen een heel lekkere cappuccino maar een echt kunstwerk voor mijn neus!


A few weeks ago, I received an e-mail from Marte. She asked me to test her new Louisa dress for women. On top of that, she organised a test event at Bar Stark.
Before the event, I was nervous, but that was completely unnecessary. I met a lot of new people including so popo sew and madame stof. I like to read their blogs even more after the event, they are not only nice on their blog but even better in real life. Most of the other blogs were unknown for me before the event, but now my reading list is extended with a lot of interesting new blogs.

The workshop space was big enough for 30 ladies and you even wouldn't tell that we were chatting all the time ;-).
Bar Stark is a coffee bar located in a castle and I would definitely recommend the cappuccino. The capuccino was a work of art (and really good). 
Ik zou nog wel eventjes kunnen doorgaan over die superleuke dag maar tijd om het over de louisa te hebben. Ik koos voor de versie met asymetrische zakken in een effen stofje van bij de stoffenmadam. Haar gabardine dat is toch een zaligheid, mijn ventje droeg zijn short deze zomer ook al zo graag. Mijn borstomtrek valt in een 38 maar voor de rest ben ik smaller (nota van de man des huizes: er is niets mis met mijn borstomtrek ;-) ). Ik vertrok dus van een 38 die ik versmalde aangezien ik daar een 36 paste en bleek dat die wat tegen trok aan mijn schouders. Na het zien van mijn eindresultaat zei Marte dat ik de volgende keer best een 36 neem met een borstcorrectie. Met mijn beperkte naaiervaring is dat toch een brug te ver, maar in Marte haar definitieve handleiding komt er een stukje over aanpassingen, dus ik probeer het binnenkort zeker eens!

Naaien met een bende vrouwen is een voordeel als je moet versmallen, je krijgt hulp bij het spelden (dank je wel Marte!) en nameten van de zoom (ik ben zelf scheef zo bleek...) en het allerbelangrijkste: er is altijd iemand om je rits open of dicht te doen!

Ik ben zeker en vast tevreden met mijn jurk, hij zit super en door de stretch in de stof heb ik nog voldoende bewegingsruimte.
Na het event moest ik enkel nog omzomen. Aangezien er maar een halfuurtje tijd meer was hield ik dat voor thuis want blindzomen (met de hand dan nog) dat deed ik nog nooit zelf en wou ik dus rustig proberen. Ik vroeg tijdens een vrije workshop in 't Naaiatelier om het eens voor te tonen, want Marte is de eerste die er in slaagt om mij een jurk met de hand te laten omzomen.
Dan was het enkel nog wachten op beter weer om foto's te nemen. Voor deze gelegenheid wou ik echt wel op locatie gaan, de wind speelde mij wel wat parten tijdens de shoot zoals je wel kan merken. Maar mooi weer dat kwam de laatste weken enkel voor op dagen dat ik moest werken.

een blinde zoom
waar is de rits? ;-)Time to talk about the dress. I really liked the version with the assymetrical pockets so that's the one I made at the event. I went to 'de stoffenmadam' to find the perfect fabric. I wanted a stretch fabric and she proposed this one. I really like the fabric, it is really comfortable to wear. 

I have size 38 for my chest but all my other measurements are smaller. For this version I made the 38 which I adapted to the rest of my measurements. But next time I will start with the 36 and do a chest adjustment. I was not able to do that on my own, but in the final pattern the explanation for this adjustment is included.

Sewing with so many nice people is really handy when you need someone to help you with your adjustments and checking the length of the dress. And of course you have extra hands to open your zipper ;-)!

At the end of the day I only had to finish the hem, this time (first time ever!) I finished it with some hand stitching.
Taking pictures outside was a real challenge, it was a really windy day (as you can see on the pictures) but I really wanted to have day light and a nice location.


Rep je dus naar Marte haar site en bestel het patroon, dan heb je je feestjurk nog op tijd. Deze week krijg je 10% korting met de code LOUISA10.

The only thing you have to do is visiting Marte her website and buying the pattern. With the code LOUISA10 you have a 10% discount till the end of the week.
 You still have plenty of time to finish your party dress or adding the pattern to your Chrismas wishlist.