zaterdag 28 mei 2016

Een belladone bij Madeline

De workshop Belladone wou ik al lang volgen maar die viel tot nu toe altijd op een dag waarop ik niet kon. Deze keer viel hij zowaar op de enige dag dat ik wel kon ;-) en was het dan nog een workshop volledig ten voordele van de heropstart van Madeline de Stoffenmadam, de ideale combinatie dus.
Voor de gelegenheid haalde ik het soft cactusstofje boven dat ik nog in de oude winkel kocht.Het stofje werd voor een huwelijksfeest gekocht en dus was een feestelijke jurk als de Belladone ideaal.
Het was een workshop zoals we ze gewoon zijn bij de stoffenmadam maar dan nu in een ruimere workshopruimte wat nog aangenamer werken is. Zeker omdat we die dag maar met 4 waren en dus eigenlijk per persoon twee plaatsen hadden om aan te werken (die ik ook nodig had ;-) ).

De jurk zelf die zit perfect en zat ook veel sneller in elkaar dan ik had durven dromen. Ik had altijd schrik voor die rugdelen maar eigenlijk zijn die niet zo moeilijk en al helemaal niet met de deskundige uitleg van Lieke. Omdat die Franse maatjes klein vallen en al zeker aan de taille had ik wel een beetje extra naadwaarde nodig aan de zijnaden (en een maatje groter, slik) maar nu zit de jurk ook perfect.
Er is zelfs al inspiratie voor wat afwerkingsvariaties voor een volgende jurk.

De belladone wordt volgens het patroon met biais afgewerkt, aan de mouwen is die voorlopig nog zichtbaar omdat de biais iets te stijf is om mooi omgeplooid te krijgen zonder extra plooitjes te veroorzaken, maar na de eerste wasbeurt zou dat moeten lukken. Een volgende keer zou ik misschien willen proberen om een beleg te tekenen want dat vind ik toch altijd netter afgewerkt.


Het soft cactus stofje is redelijk dun (maar wel al dikker dan de eerste collectie) maar hopelijk wel ideaal voor het huwelijk op 2 juli want ik hoop toch op warm weer deze zomer.
Ik blijf fan van jurken die mooi aansluiten in de taille en dan wijd open gaan en de rug is toch een specialleke dat nog perfect draagbaar is om achteraf mee te gaan werken ook, win-win dus.

woensdag 25 mei 2016

mijn eerste kennismaking met Zonen09


De patronen van zonen09 kom je overal tegen, zeker bij de jongensmama's. Jongens heb ik zelf nog niet maar nu de mannenpatronen aan het komen zijn (en er al eentje klaar ligt thuis zelfs) kan ook ik erin vliegen.
Nog voordat ik van die mannenpatronen wist, besliste ik om als verjaardagscadeau voor twee broertjes pyjama's te maken. Ik hoorde veel positieve verhalen over de wolf, dus de keuze was snel gemaakt. Ik kocht het patroontje en twee stofjes bij De stoffenmadam en wachtte nog een beetje af (kindjes groeien soms wat snel ;-) ).
Toen de stofjes voorgewassen waren, deed ik het patroon open. Echt, waw wat een tophandleiding! Het enige minpuntje is de grootte van de patroonbladen. Voor dit patroon zit er één massagroot patroonblad in. Ik moest daarvoor de livingstoelen aan de kant schuiven en op de grond overtekenen. Zelf geef ik op dat vlak de voorkeur aan twee aparte kleinere bladen.
Maar dat is maar een detail want eenmaal het patroon overgetekend is, heb je daar geen last meer van.

Aangezien de zomer eraan komt koos ik voor de versie met korte mouwen en korte broek. Aan de hals gebruikte ik boordstof maar voor de rest zoomde ik gewoon om met mijn tweelingnaald, zo vind ik de pyjama luchtiger en dat mag wel in de zomer. Een pyjama vraagt niet om veel tralala, dus koos ik voor de luie wijven broek: geen zijnaden en aangeknipte tailleband. Ik ben vooral fan van die tailleband, geen geprutst om de elastiek erin te krijgen, I like it. Ik denk dat ik die methode ook voor mijn eigen volgende pyjamabroek zal gebruiken.De maat was wat gokken want ik kon de jongens niet eventjes snel opmeten. Ik vroeg dus aan hun mama welke maat ze nu droegen en nam voor de zekerheid een maatje groter, groeien doen ze altijd, krimpen normaal niet ;-). De twee broers dragen dezelfde maat (ook al schelen ze een jaartje) maar de oudste is nogal smal voor zijn broeken, dus nam ik hier de smallversie. Ik durfde niet voor een maatje kleiner gaan aangezien hij nog met een pamper loopt en dat ding er natuurlijk ook moet inpassen 's nachts.


Kinderkleren vind ik altijd zo klein als ik ze vasthoud, omdat ik dat niet gewend ben. Aangezien dit al maatje 104 is, is dit al niet meer zo klein natuurlijk, maar het blijft klein in mijn ogen ;-). Ik hoop dat de pyjama's passen en de jongens blij zijn met hun stoere pyjama's.
Ik kocht voor de zekerheid nog voor elk iets waar ze tijdens hun feestje al plezier aan hebben, dat lijkt mij toffer voor zo'n kleintjes dan iets waar ze nog een paar uur op moeten wachten.

zondag 15 mei 2016

reisverslag: Friesland en ZeelandVorig jaar konden we alleen een weekendje samen weg en ook samen thuis verlof nemen zat er niet in. Ons verlof dit jaar werd dus vervroegd naar mei (terwijl we anders meestal in september weg gaan) omdat we er alletwee echt nood aan hadden. De laatste week op het werk was bij alletwee hectisch maar dat maakt het verlofgevoel alleen maar groter.
We startten de week met een weekendje Friesland in Landal Sneekermeer. Onderweg stopten we nog in Zwolle, de stad waar onlangs koningsdag gevierd werd. Door wat file onderweg hadden we minder tijd dan gehoopt en we willen dus zeker nog eens teruggaan.
Wat ik persoonlijk het leukste vond is de boekenwinkel 'waanders in den broere', een toplocatie in een historisch gebouw, enorm veel boeken afgewisseld met kunst en leuke hebbedingetjes. Moesten we tijd gehad hebben (en het zonnetje niet geschenen hebben), je had ons hier de hele namiddag kunnen vinden.


Maar we moesten nog een uurtje doorrijden naar Terherne. De bungalows staan  in dit park aan het water, je kan een bootje aanmeren aan je privé steiger en hebt een terras dat over het water uitkijkt. We hadden natuurlijk echt geluk met de temperaturen en konden zowat buiten leven. De inrichting van de bungalow is ook helemaal mijn smaak, strak en modern. Het enige minpuntje is dat er witte gordijnen voor de ramen hangen en ik zo al om 6u 's morgens wakker werd van het licht.
Mijn echtgenoot is al langer fan van alles wat met water en boten te maken heeft en sinds we elkaar leerden kennen, ben ik ook meer en meer van het waterleven gaan houden. Nederland is zeker één van onze favorieten omdat het zo dichtbij ligt maar toch een vakantiegevoel geeft. Ons huisje in Friesland was dus voor allebei een topper. Met deze temperaturen werd er ook tijd gemaakt voor het lezen van een boeken waar we doorheen het jaar geen tijd voor hebben en werd er een poging gedaan om mijn witte winterhuidje een kleurtje te geven.

Wie Nederland zegt, zegt uiteraard ook fietsen. In tegenstelling tot ons Belgenlandje is Nederland veel beter voorzien op deze tweewielers en met zo'n prachtig weer trokken we er dus graag op uit. Friesland (of toch de streek rond Terherne/Joure) is wel de minst goed uitgeruste streek van Nederland die ik al bezocht. Tijdens de fietstocht kwamen we wel door een heel gevarieerd landschap: veel waterlopen en zeker in de dorpen waar ieder huis zijn eigen aanlegsteiger heeft, maar daarentegen ook veel weiland en een echt plattelandsgevoel.
Datzelfde landschap zagen we terug op zondag toen we een sloep huurden en een dagje gingen varen. Het meer was niet zo leuk aangezien we maar traag mochten varen en veel 'last' hadden van de grotere boten, maar de kleinere waterlopen doorheen het landschap waren echt rustig en aangenaam ontspannend. De wind die moet je er natuurlijk wel bijnemen.


Na ons weekendje Friesland kozen we voor een enkele daagjes zeeland om het verlof af te sluiten.
Zeeland werd al enkele keren als reisbestemming gekozen. Dit is de vijfde keer sinds we samen zijn dat we er op verlof (of weekend) gaan. We kozen deze keer voor een chalet bij Roompot Beach Resort via Travelbird. De chalet is er eentje voor 6 personen, maar is echt wel klein hiervoor, voor ons tweetjes ging het wel maar ik mag mij niet voorstellen hier bij slecht weer met vier kinderen te zitten. Ook het winkeltje ter plaatse was niet helemaal wat ik gewoon ben in bungalowparken. Gelukkig zijn er in Nederland meer dan genoeg Albert Heijn winkels te vinden om dat probleem op te lossen ;-). Het slechte weer was in dit park wel een probleem dat niet zo gemakkelijk op te lossen was.
De eerste dag hadden we nog zomerse temperaturen en namen we 's avonds eventjes tijd voor een strandwandeling. Op dinsdag hadden we wat minder geluk. We slaagden er in de voormiddag in om 14 km te fietsen en slechts enkele druppels regen tegen te komen en in de namiddag bleef het 1.5 uur droog (zelfs met zon) tijdens ons spelletje minigolf en de daaropvolgende wandeling.

Daarna begon het goed door te regenen en waren we verplicht om binnen te blijven. 
Terug in eigen land gingen we nog een dagje naar Waer Waeters, echt een top wellness!


woensdag 11 mei 2016

Op en top zomer
Vorige zomer kocht ik de knipmode van juli. 1 jurk sprak mij onmiddellijk aan. Hiervoor had je een stofje met wat stretch nodig, aangezien ik dit niet liggen had ging ik daarnaar op zoek op de markt in Harelbeke.
Ik vond het perfecte stofje, maar toen was het al augustus en besloot ik om tot na de winter te wachten met dit jurkje.
Zo gezegd zo gedaan, toen het eerste lentezonnetje tevoorschijn kwam werden het patroon en de stof vanonder 'het stof' gehaald en begon ik eraan. De foto's lieten wat langer op zich wachten, want na dat eerste lentezonnetje kwamen vooral Aprilse grillen langs...


Het kleedje zit heel snel in elkaar en past perfect. Tijdens het tussendoor passen vond ik hem aan de taille net iets te smal. Maar na een dagje rondlopen in deze jurk vind ik hem eigenlijk perfect. Door de stretch in de stof geeft hij voldoende mee waar het moet en heb ik nog altijd het gevoel te kunnen ademen.
Dit patroon zal zeker nog gemaakt worden want het is helemaal mijn stijl en door de mouwtjes perfect voor een dagje op het werk ook.

Ik grijp wel vaker terug naar jurken met een strakker bovenstuk gecombineerd met een wijdere rok. Het voordeel van dit model is dat je het ook voor een dag op kantoor kan dragen zonder dat er teveel bloot komt piepen. Binnenkort volg ik ook de workshop Belladone bij Madeline De Stoffenmadam, een dagje me-time en een (hopelijk) prachtige jurk.

Ik heb nog heel wat zomerse naaiplannen waaronder ook een reeks t-shirts voor mijn ventje. Hoera voor het nieuwe patroon van zonen09!

zaterdag 7 mei 2016

White Dust(y)


Het mooie weer vorige week zondag was ideaal om wat blogfoto's te nemen van de zomerkledij die hier de voorbije weken genaaid werd.


Al vanaf het moment dat ik dit exemplaar van la maison victor in mijn handen kreeg, vond ik de plooitjes aan de schouder van de dusty intrigerend. Ik wou ook wel zo'n top in mijn kast.
Er verschenen echter meer en meer berichten op facebook over de helse lijnen om over te tekenen, dus stelde ik het uit, uit schrik om een merkteken of lijntje te missen en mijn stof om zeep  te helpen.
Toen Mon Depot onlangs terug weg trok uit Deurne gaven ze grote kortingen en kocht ik enkel 'test' stofjes. Test is hier eigenlijk helemaal geen goed woord, want de kwaliteit blijft uiteraard super. Maar het doet toch minder pijn om er in te knippen voor een patroontje waar je je niet zeker over voelt.
Ik koos voor een wit tricotje dat met alles te combineren valt, want mijn kleerkast bevat toch wel wat kleurrijke rokjes en broeken die om iets effen vragen.Het patroon leek mij in eerste instantie wat breed, maar toen ik de afgewerkte top paste vond ik het heel goed meevallen. Het is wijder dan wat ik normaal zou dragen, maar het zit echt comfortabel en ik voel mij toch niet helemaal vormeloos. Meestal vind ik het ook niet zo aangenaam dat een t-shirt achteraan langer komt dan vooraan. Maar bij deze Dusty blijft dat nog beperkt en merk ik het eigenlijk niet echt op tijdens het dragen.

Het overtekenen was inderdaad een hel, ik overtrok de juiste lijnen vooraf met fluostift zodat ze iets beter door het papier zichtbaar waren maar toch bleef het nog heel hard prutsen. Maar nu dat gebeurd is kan ik mijn patroon natuurlijk hergebruiken ;-).
Het in elkaar zetten ging vlotjes tijdens een avondje naaien bij de stoffenmadam. Ik moest maar één keertje tornen (omdat ik zat te tetteren ipv op te letten), dus dat viel heel goed mee. De zijnaden en boord onderaan werden met de overlock gedaan, de rest met de naaimachine om zo wat preciezer te kunnen werken.

Ik ben dus heel blij met mijn 'test'versie en zou zeker nog voor de combinatie Mon Depot en Dusty kiezen.

stof: witte tricot Max en Lola (Mon Depot)
patroon: Dusty top LMV

donderdag 5 mei 2016

naaien met restjes: hoesjes voor zonnebrillen

Hoe meer ik naai, hoe meer restjes er overschieten natuurlijk. Ik kreeg ook al enkele keren kleine lapjes stof uit de veritas cadeau, dus werd het tijd om nog eens wat restjes te verwerken.

Vorig jaar zag ik tijdens een aflevering van 'Voor hetzelfde geld' dat een goedkope zonnebril ook goed beschermt tegen de zon (zolang het keuringslabel eraan hangt) maar dat je die gewoon vaker moet vervangen dan een dure. Aangezien ik al wel eens een zonnebril verloren heb en er ook al wel eens één kapot gevallen is, koop ik zeker geen dure exemplaren maar heb ik drie goedkopere. Twee voor in de auto's en één voor fietstochtjes, reisjes, enz. Die zonnebrillen werden wel groter en groter met de jaren ;-) dus kan ik  de doosjes die ik had niet meer gebruiken. Een simpel patroontje voor een hoesje was dus zeker en vast welkom.


Via pinterest kwam ik op volgend patroontje. Ik maakte het wel zonder strikje. Als versteviging gebruikte ik één laagje H630, het lijkt mij stevig genoeg als je niet van plan bent om met je zonnenbril te gaan smijten. Als je de beschreven twee laagjes gaat gebruiken dan wordt het wel een dik hoesje en zou ik het iets groter maken. De hoesjes 'sluiten' met een elastiek, deze is niet zo strak dat het hoesje helemaal sluit, maar dat vind ik persoonlijk wel handig voor in de auto. Zo kan je gemakkelijk je zonnebril uithalen bij onverwachte zon.
Zo werden hier dus drie hoesjes voor mezelf gemaakt en ééntje voor de echtgenoot. Voor dat laatste hoesje gebruikte ik de slechte kant van de stof, die vond hij mooier.
Het felgekleurde bloemetjesstofje kocht ik ooit om er een tas voor mijn mama voor te maken. Uit de voorgeschreven hoeveelheid kreeg ik zowel die tas, als een rokje voor een 6jarige als twee zonnebrilhoesjes. Nu is de stof wel echt op ;-). Omdat ik met twee dezelfde hoesjes niet zoveel kan doen, is er eentje voor mijn mama. Het werd dus een avondje bandwerk. Maar nu zijn we helemaal klaar voor het zonnetje de komende tijd!

Een volgend avondje restjes verwerken zal ik een kaartenhoesje maken om alle losse kaarten die ik meesleur proper weg te steken.
Als jullie nog toffe ideetjes hebben om met restjes te maken dan hoor ik het graag.

bolletjesstofje + oker binnenkant: veritas
bloemetjesstofje + wit/roze stofje + jeansstofje: stoffenspektakel
blauwe binnenstofje: ikea
turkoois binnenstofje: madeline de stoffenmadam

zondag 1 mei 2016

een Susanne uit de couponnekesbak
Het heeft eventjes geduurd maar Nancy heeft terug een couponnekesbak staan in haar winkel. Ook in haar vorige winkel rommelde ik daar graag tussen. Het leuke is dat hier echt nog grote stukken in zitten waar je dameskledij uit kan maken en je vermijdt keuzestress want in de rest van haar winkel kan je uren twijfelen over welk stofje je zal kopen. Zo kocht ik dus dit lapje stof voor een Susanne. Ik kreeg er wel maar een korte versie uit, maar ook al had ik het vooraf niet verwacht: ik draag mijn korte versie het liefste.Een Susanne met rolzoom zou het worden. De handleiding van de overlock werd erbij gehaald en een proeflapje later was ik tevreden over de steek. Een Susanneke dat zit snel in elkaar, dus werd dit een uitprobeerversie. De rolzoom was daar één deeltje van (een eerste keer voor alles). Toen ik aan de zomen gekomen was, vond ik een tweelingstiksel precies ook maar zo saai. Mijn naaimachine heb ik al bijna twee jaar (en stiekem droom ik al van een betere ;-))  maar van de 200 steken die ze heeft, gebruik ik er maar heel weinig. Tijd dus om het proeflapje opnieuw boven te halen en een siersteek uit te kiezen. Deze valt niet echt op met dit stofje, maar ik vind het toch een tof detail.Ik heb er in ieder geval opnieuw een toffe Susanne bij voor deze lente en zomer. Op naar de volgende ;-)

stof: Madeline De Stoffenmadam
patroon: Susanne cardigan van Compagnie M