zaterdag 31 oktober 2015

breien door de mama

Naast het naaien, brei ik ook af en toe. Maar dan wel aan een slakkentempo... Mijn sjaal zal hopelijk klaar zijn voor kerst ;-), dus die kan ik nog niet showen.
In het verleden maakte ik ook al enkele truien maar die zitten nog ver weg verstopt te wachten op ijskoude dagen (die mogen van mij gerust nog eventjes op zich laten wachten).
Mijn mama daarentegen die heeft een breitempo dat je niet kan bijhouden, zo maakte ze voor mij de Libelle cardigan uit la maison victor in een tijd die korter was dan die ik nodig heb voor mijn sjaal.

De trui is 100% wol dus ook deze ligt nog te wachten op koudere dagen, maar hij lag wel iets minder ver weggestopt.
Dus bij deze eens een kledingstuk dat welliswaar handmade is maar niet door mezelf.

Mijn mama is trouwens aan nog een trui bezig voor mij, ik gok nog een tweetal weekjes voor ik hem krijg (nota ik gok op nog drie weken voor mijn sjaal af is :-p)

zondag 25 oktober 2015

#boostyourpositivity werk

Deze keer was het thema van boostyourpositivity werk. Ik zou heel veel kunnen schrijven over mijn werk maar ik besloot om het bij één foto te houden waar ik deze week een goed gevoel bij kreeg op het werk.
Het voordeel van vroeg gaan werken is namelijk dat je soms een heel mooie zonsopgang ziet van op je bureau.


donderdag 22 oktober 2015

mijn allereerste pattern hack

Als ik op andere naaiblogs kijk dan ben ik altijd jaloers op hun pattern hacks. Dat wil ik ook kunnen dacht ik. De wedstrijd van compagnie M was voor mij de stimulans om eens eentje uit te testen. Dus hier vind je mijn eerste bescheiden poging tot een pattern-hack.Ik ben niet helemaal tevreden van het resultaat dus zal ik het toch niet insturen voor de wedstrijd. Maar ik heb echt superveel bijgeleerd.

When I look around on other blogs I am jealous on their pattern hacks. The competition of Compagnie M was the ideal oppurtunity to test my very first pattern hack ever. I am not completely satisfied with the result, so I will not send it for the competition but I learned a lot.Ik combineerde de zakjes van de Mira broek (waarvan ik hier schreef dat ik de zakjes nog eens wou testen maar de broek niet meer) en dit in een gouden biais (veritas), met de Nina-broekrok. Het ene zakje is goed gelukt, het andere wat minder (les 1 opschrijven wat ik doe zodat ik het tweede even goed kan ;-) ). Ik voegde ook twee kleine plooitjes toe vooraan, gewoon omdat ik dat leuk vond.
Ik liet het goud ook op andere plaatsen terugkomen (je herkent het stofje van mijn eerste Nina rok) en als finishing touch naaide ik het beleg vast met de hand. Mensen die mij kennen weten dat dit niet mijn specialiteit is, ik deed er dan ook 3 uur (welliswaar met pauzes tussen, dus in totaal een tweetal uur) over.

I made a combination of the Mira pants pockets, you saw them here, with the Nina culottes. I made the pockets with golden biais from Veritas and used fabric with a touch of gold for the lining of the pockets. The first pocket is almost perfect, but the second one not. So lesson 1: note what I do so that I can 'copy-paste' the method for the second pocket.
I also did some hand stitching on the inside, something I really hated before. I am really slow, it took me almost 3 hours to complete it, but Marthe is right, I like the result better especially in this kind of fabric.
Ik weet nog niet of ik deze broekrok veel zal dragen want een broekrok dat heb ik al jaren niet meer gedragen, maar ik geef het zeker een kans. Mijn ventje (die anders niet zo voor 'gewaagdere' kledij is) vindt deze wel mooi en eigenlijk ben ik zelf ook wel fan. Het enige wat ik moeilijk vind is gepaste schoenen vinden (vandaar de kousenvoeten).

I am not sure if I will wear this pair of culottes a lot, because it is my very first time in years I own one, but I will give it a chance. My husband likes it and actually I do to, but I am not sure what kind of shoes to combine it with (that's why the pictures are taken with only socks on). 

zondag 18 oktober 2015

#veritaskringt het verslag

Gisteren was het dan zover, ik mocht enkele uurtjes mensen adviseren over het customizen van hun kledij. Ondanks  dat het redelijk rustig was in de winkel, mocht ik toch geregeld mijn uitleg doen en kon ik de inspiratieboekjes vlot uitdelen.
Veel mensen kenden Veritas wel maar wisten niet dat je er ook zo'n zaken kon vinden en ze waren echt wel van plan om eens langs te gaan.
De mensen van de kringwinkel zelf waren supervriendelijk, ik kreeg er een kopje koffie (zelfs meerdere) aangeboden en ga binnenkort zeker nog eens terug om wat rond te neuzen in hun winkel.


Dit was mijn tafel waarop ik af en toe afwisselde van ideetjes, ik kreeg heel veel inspiratie en ga zeker binnenkort ook nog wat kleren van mezelf onder handen nemen. Het ideetje om panty's te pimpen met de kleine steentjes, hou ik dan ook zeker in mijn achterhoofd voor de feestdagen!

Deze actie was dus voor mij heel geslaagd en ik zou zeker nog deelnemen aan vervolgacties. Het delen van creatieve ideeën is echt leuk en zorgt ervoor dat we naar buiten kunnen komen met onze hobby.
Veel mensen apprecieerden het ook dat ik mijn bloes die ik hier toonde, aanhad en dat die zelfs al eens gewassen was met de pareltjes erop. Mijn voorbereiding werd dus geapprecieerd. Ik kan jullie dus ook verzekeren dat die steentjes er op gebleven zijn!

Ook Miss Pixie ging bij haar in de buurt naar de kringwinkel als ambassadrice, haar verslagje lees je hier. Nog een andere toffe madam die hierover blogde, is Caroline. Haar verslagje vind je hier.

vrijdag 16 oktober 2015

mijn allereerste compagnie M naaisel

Nu de dagen plots veel kouder worden, werd het tijd om de winterkleren opnieuw boven te halen. Het leukste vind ik, dat ik nu zelfgemaakte stuks van vorig jaar tegenkom. Een van deze stuks is mijn Lotta rok die ik maakte tijdens een workshop bij de stoffenmadam in Lier met de begeleiding van Marthe zelf.
De stofjes zijn van soft cactus en kocht ik bij de stoffenmadam. Dit rokje is echt een succes hier, ik vol me onmiddellijk feestelijk doordat de rok wat 'poeft' met de rimpeltjes en ook op het stofje was ik onmiddellijk verliefd.

Now that the days get colder, I took my winter clothes again. What I like the most about that is that I can wear my self-made clothes that I made last winter, again. One of those items, is the Lotta skirt I made during a workshop at 'De stoffenmadam' with Marthe herself.
Both fabric are Soft cactus and I bought them at 'De Stoffenmadam'. This skirt is a real success for me, I feel all dressed-up because of the 'pouffie' effect of the wrinkels and also the fabric was love at first sight.Door aan deze workshop terug te denken besef ik ook wel welke vooruitgang ik gemaakt heb op dat jaartje (zelfs nog net geen jaartje want de workshop was denk ik in december). Vorig jaar had ik een beetje schrik van Marthe, niet dat je schrik hoeft te hebben van Marthe, maar mijn naaikunsten waren maar net goed genoeg om het tempo te kunnen volgen aan de afwerkingsgraad die nodig was. Maar je ziet het kwam goed hoor (ik naaide toen nog geen 6 maanden, dus je kan zeker een workshop bij Marthe volgen als beginner). De workshop die ik deze zomer bij Marthe volgde was veel meer relax voor mij, ik kon vlot werken met haar handleiding en het naaien ging veel vlotter. Ik deed tijdens de workshop zelfs extra mijn best (vooral het draadjes afknippen tussendoor durft bij mij anders al eens vergeten worden).

Now that I am thinking about last years workshop, I realise that I made a lot of progression in this one year. Last year I was a little bit afraid of Marthe, not that you should be afraid of Marthe, but my sewing skills were only just good enough to follow during the workshop. But you see, I managed to make a beautiful skirt (I only had 5 months of sewing experience then, so it is possible to follow a workshop from Marthe as a beginner). The workshop that I followed this summer was way more relax for me. I was used to her sewing instructions and everything went smoother. I even worked extra hard to work precise.

Ik heb intussen nog een Lotta gemaakt maar die stof is niet soepel genoeg, dus die rok valt niet zo mooi. Mijn volgende Lotta is ook al gepland en dit opnieuw in stofjes van bij de Stoffenmadam. Als ik ooit de tijd vind ;-), dan begin ik er aan.

In the meantime I made another Lotta, but that fabric was not light enough. But the fabrics for my next Lotta are already in my stash, so stay tuned.

dinsdag 13 oktober 2015

pimp it #veritaskringt

Op 17 oktober is het zover, dan kan je mij in de kringwinkel van Niel terugvinden van 13.30u tot 17u. Kom dus gerust eens langs voor wat customize advies of gewoon voor een babbeltje.

Om mij nog wat beter voor te bereiden (en omdat ik niet kon kiezen toen ik in de veritas spulletjes ging kopen), voorzag ik nog een bloesje en een truitje van een extraatje.
Het truitje kreeg opstrijkbare ellebooglapjes, een beetje glitter kan nooit kwaad. Voor het bloesje koos ik voor opnaaibare parels. Voorlopig naaide ik die enkel op het zakje, maar ik twijfel nog of ik er ook nog enkele op de kraag zou naaien.
Deze twee kledingstukken zijn trouwens tweedehandsstukken, ik kreeg ze van mijn zus en van een vriendin.
Afhankelijk van het weer wil ik één van deze kledingstukken dragen zaterdag, het lijkt me wel leuk om de mensen zo te inspireren. Het bloesje waar ik hier over schreef, zit intussen in de was, dus binnenkort kan ik jullie vertellen of de steentjes goed blijven zitten.

Hopelijk tot zaterdag!

zaterdag 10 oktober 2015

Nina rok van compagnie M x2

Nu Marthe van Compagnie M ook vrouwenpatronen maakt, ben ik helemaal fan.
De Lotta rok maakte ik vorige winter al in een workshop met haar. Dus toen ze deze zomer aankondigde dat er opnieuw worskhops waren, twijfelde ik geen moment. Ik schreef me in en koos voor de Nina want ik wou heel graag de gulp-sluiting leren maken.
Een broekrok dat durfde ik toch niet dus werd het de rok. Ik ben nu wel bezig aan een broekrok met een uitdaging aan, dus stay tuned.

Now that Compagnie M also has patterns for ladies, I am a big fan. I made the Lotta skirt last year in a workshop given by Marthe, so when she announced new workshops this summer, I didn"t hesitate. I chose the Nina skirt because I wanted to learn the fly front zipper.

Ik moest natuurlijk weer iets speciaals willen: ik wou de gulp samen met een voering. Dit stond niet in haar handleiding maar ze was onmiddellijk bereid om het samen te bekijken en dat is goed gelukt.
Eigenlijk is het niet zo moeilijk, mijn foto's van de tussenstappen waren niet zo goed gelukt maar hier heb je toch al de stapjes:
1. net voor je de voorkant van je rok moet sluiten, naai je je voering op je buitenstof ter hoogte van het uitstekende deelte van de gulp, slechte kanten op elkaar, tot aan het merkteken
2. daarna sluit je de voorkant van zowel je buitenstof als je binnenstof, ook tot aan het merkteken
3. als alles dan goed gedraaid ligt dan naai je je voering bovenaan in de naadwaarde aan je buitenstof (dit wordt later netjes verstopt onder je tailleband), laat wel de buitenste twee cm telkens open
4. dan doe je gewoon verder volgens de handleiding, de voering van de achterkant naai je aan het beleg van de tailleband die je dan aan de tailleband zelf hangt, het beleg van de voorkant naai je gewoon aan je rok (je voering hangt al aan je rok)
5. daarna kan je de zijkanten van de voeringrok sluiten
6. strijk het beleg van de voorkant een cm om en naai bovenop de naadwaarde waarin je de voering aan de buitenstof genaaid hebt, zo verstop je je gepruts
7. daarna kan je je lengte bepalen, inleggen en genieten van het resultaat

dit is het resultaat


Of course, I wanted something special: the fly front zipper combined with lining. This was not part of the instructions but Marthe was immediately prepared to figure it out together and it worked out really well. The instructions can be found in Dutch on my blog, but my English sewing terms were not sufficient to translate it in English, I'm sorry. I tried to take some pictures when I made the second one in between but they were not clear, so if I make another one I promise to use my decent camera and not my smartphone for that.


De stof komt van Cas en Nina. Ik wou al langer een stofje met goud in maar deze zijn vaak duur en ik probeer toch niet al te dure stofjes te kopen (want dan durf ik er niet in knippen), maar op een woensdag was er een actie bij Cas en Nina waarbij er op de stofjes in solden nog extra korting was. Zo werd dit stofje heel erg betaalbaar. De knoopjes, voering en rits vond ik in de Veritas.Een workshop bij Marthe is echt wel een aanrader, ze kent haar patroontjes door en door en je wordt over de middag nog eens verwend met lekker eten ook. Ik had wel wat schrik dat mijn naaikennis en afwerking niet goed genoeg zouden zijn, dus deed ik extra hard mijn best om precies te naaien.

I bought the fabric at Cas en Nina. I wanted to buy a fabric with gold for a long time, but most of the time those fabrics are quite expensive. I know expensive fabrics are most of the time better quality but I don't dare to cut them, so it is a pitty to buy them. Cas en Nina has special actions on Wednesdays, zo when there was an extra discount on this one, I bought it. The buttons, the zipper and the lining were bought in Veritas.
A workshop at Marthe's place is really nice, she really knows her patterns and you a healthy lunch is included in the price. I was however afraid that my sewing skills would not be good enough for her, so I worked really precise that time.

Mijn poep is blijkbaar wat te dik voor de patroontjes van Marthe, ik pas er wel in maar er zit een groot verschil tussen de achterkant en de voorkant. Bij Marthe moet je dan op tafel gaan staan en dan snelt ze te hulp met de rokspuit.

Apparently my bum is too fat for the size of my waist in Marthe's patterns. I fit in so no worries but then you see a big difference between the front and the back of the skirt. Marthe then asked me to stand on the table and she helped me to have a straight skirt.Het vinden van een bijpassend truitje was niet zo heel simpel. Wit past uiteraard maar zou wat saai zijn. Na raad vragen op de facebookpagina 'Stoffemiekes' wou ik eigenlijk voor bruin of zwart gaan maar tijdens een uitstaptje op de Meir vond ik het ideale glittertruitje bij Vero Moda. Mijn nieuwe schoenen (ook solden ;-) ) van Gabor maken de outfit compleet. Op de foto's hierboven heb ik een gewoon bruin truitje aan aangezien ik die dag ging werken.
Doordat deze rok gevoerd is kan deze zowel in de zomer als in de winter gedragen worden, dus dit wordt een topper.


I really love my gold skirt, but it was hard to find a matching shirt, of course white would fit but just white is a little bit boring. After asking for advice on facebook I wanted to go for brown or black but when I was shopping I found the perfect glittershirt at Vero Moda.  My new shoes from Gabor complete the outfit. On the picture above I am wearing a 'normal' brown shirt because I was leaving for work.
Because the skirt has a lining, it can be worn winter and summer.


Omdat ik schrik had dat ik de gulpsluiting alleen niet zou kunnen maken, wou ik zo snel mogelijk een tweede Nina maken. Iedereen die de handleidingen van Marthe kent weet dat die schrik ongegrond was. Deze keer probeerde ik de voering er iets anders aan te naaien: ik naaide ze goed op goed en keerde daarna de boel. Daardoor is het nog net iets beter afgewerkt, maar het maakt niet zoveel uit als je je randjes overlockt want er blijft een losse overlock rand zichtbaar van je klein stukje stof achter je rits.


Dit stofje komt van bij de Stoffenmadam (ook eentje uit de solden) en is door de vele kleurtjes veel gemakkelijker te combineren. De knoopjes komen uit de action (wat een werk om twee gelijke te vinden) en de voering uit de veritas.
Eerst wou ik de sierzakjes gebruiken maar dat vond ik toch niet zo mooi, dus werden ze weggelaten en werden het enkel steekzakken.
Ook bij deze rok deed ik extra mijn best om heel precies te werken en bij gebrek aan een rokspuit werden een rolmeter en mijn ventje ingeschakeld.


Because I was afraid that I would not be able to make the fly zipper myself, I wanted to make a second Nina as fast as possible. Of course, when you know the instructions from Marthe, you can image that fear was not necessary. This fabric was bought at 'Madeline De Stoffenmadam) and is easier to combine because of the different colors. The buttons are bought in action and the lining in Veritas.
First I wanted to ad fake pockets but after putting them on top of the fabric, I changed my plans and added pockets on the side. To make sure that my skirt is hanging straight, I asked my husband to help me, must have been a funny sight.Ik zou met één van beide rokken willen deelnemen aan de wedstrijd van Marthe (in de eerste categorie), maar ik kan niet zo goed kiezen. Welke zouden jullie kiezen?

I would like to participate in Marthe's competition with one of these skirts, which one would you recommend?


donderdag 8 oktober 2015

something old something new #veritaskringt

Dinsdagavond was ik samen met een groepje andere gelukkigen uitgenodigd in het hoofdkantoor van Veritas in Kontich, we zouden er een rondleiding en een opleiding customizen krijgen. Het is dan de bedoeling dat we op de dag van de kringloopwinkel (17 oktober) een viertal uurtjes mensen warm maken in de kringloopwinkel om hun kleren te gaan personaliseren.
Ik kwam daar zowaar nog een bekende tegen: Caroline die ik al ontmoete bij de stoffenmadam, we hebben weer wat kunnen bijkletsen ;-). Hier kan je haar verslagje vinden.

Tijdens de rondleiding kregen we te zien hoe alles er in zijn werk gaat en konden we al een glimp opvangen van de nieuwe collectie, je hoorde constant: waw, hier wil ik ook werken uit al onze monden. Het gebouw alleen al is een kunstwerk met overal mooie hoekjes.


Tijdens de opleiding kregen we dan uitleg over hoe je de patches moet gebruiken en waarop je ze kan gebruiken. Ze zijn veelzijdiger dan je denkt, want de kleine steentjes kan je zelfs op panty's gebruiken!
We kregen een zak vol leuks mee waarmee we de mensen kunnen inspireren tijdens onze uurtjes als veritas ambassadrice en die mogen we achteraf houden (joepie!!!!).Omdat ik het maar vreemd vind om iets te gaan aanbevelen of uitleggen zonder het eerst uitgetest te hebben, dook ik mijn kast in. In vond er een bloesje van mijn zus en een oud bloesje van mezelf die wel een tweede leven konden gebruiken en trok daarna richting Veritas (braaf gekocht dus en niet uit mijn zak gepikt.). Ik hou wel van 'subtiel' pimpen, een klein detail op een kledingstuk.
Mijn eerste kledingstuk is gepimpt, het werd mijn oude bloes dat nu voorzien is van een glitteraccentje. De volgende bloes wordt één dezer dagen gecustomized want deze vraagt ietsje meer tijd.
Wat de instructies betreft, raadden ze ons tijdens de workshop aan om langer te strijken dan op het etiket staat en ik merkte bij deze pareltjes dat dat ook wel nodig was. Je gebruikt hierbij ook geen stoom. Na het strijken laat je je kledingstuk dan een nachtje liggen vooraleer je het aantrekt. Telkens het uit de was komt ga je er terug eventjes over met je strijkijzer, maar dan mag het iets korter.
Ik zal jullie binnen enkele weken laten weten of ze zo duurzaam zijn als ze beweren.

zondag 4 oktober 2015

een Megan uit tricotIk schreef eerder al dat ik de Megan jurk uit 'Love at first stitch' een superpatroontje vind, een nieuwe versie voor de winter kon dus niet ontbreken.
Op het stoffencircus in Puurs kocht ik een leuk stofje bij het kraam van de stoffenstunter (ik had moeite om te kiezen, zoveel leuke damesstoffen) en ging al snel aan de slag thuis. Zoals altijd was het natuurlijk nog wat langer wachten op een gelegenheid om foto's te nemen. Vandaag combineerden we een bezoekje met mijn grootouders met een wandeling in het Provinciaal Domein De Palingbeek bij Ieper. Het prachtige weer en het mooie park waren de ideale setting voor deze foto's.

In a previous blogpost I already mentioned that I realy love the Megan from 'Love at first stitch', so a new version was obvious.
Two weeks ago I bought the fabric at a fabric market in Puurs (so many nice adult fabrics, it was hard to choose) and started quickly with the dress. But off course, it took some time to find a good occasion to take pictures.

Eigenlijk hoeft er niet zoveel verteld te worden over deze jurk, ik liet de rits achterwege en knipte een maatje kleiner aangezien de jurk voor katoen bedoeld is. Het rimpelen van de mouwtjes ging niet zo goed in dit stofje dus werden het pofmouwtjes. 
Het stofje zit zalig en hoeft niet gestreken te worden, ik denk dat ik dit jurkje deze winter vaak uit de was zal halen ;-).

I did not add a zipper and took one size smaller dan usual because the dress is ment to be in coton. The sleeves are also different because it was not easy to get wrinkels in the stretch fabric.
I really love the fabric, it is so comfortable and I don't need to iron it, so I am sure I will wear it a lot this winter.

donderdag 1 oktober 2015

#boostyourpositivity ochtendritueel

Nadat ik dit bericht bij Miss Pixie zag, schreef ik me ook in voor de #boostyourpositivity. In tegenstelling tot Miss Pixie ben ik niet zo goed voorbereid. Het enige wat ik al weet is wat ik ga aantrekken en ook de kleren voor mijn ventje liggen al klaar.
Verder ga ik als ik opsta eerst koffie zetten, zodat deze kan doorlopen terwijl ik mij ga wassen en aankleden.
Als ik mijn haar niet moet wassen dan hang ik 's morgens nog een was op of leeg ik de vaatwasser.
Mijn ontbijt bestaat de laatste maanden bijna altijd uit den kom granola met vers fruit en yoghurt. Sinds ik dat eet als ontbijt heb ik veel minder snel honger in de voormiddag. Het ontbijt sla ik nooit over, het is een noodzakelijk begin van de dag. Net zoals de kop koffie om wakker te worden.
Tijdens het ontbijt maak ik ook mijn boterhammen voor 's middags en stop ik ook mijn fruit en een koek weg.
Ongeveer een uurtje nadat ik opstond ga ik de deur uit maar ik kan het ook sneller.Deze ochtend moest ik extra vroeg gaan werken dus werden er geen huishoudelijke taken gedaan 's morgens en zo kon ik vertrekken op iets meer dan 30 minuutjes nadat ik ontbeten had.