zondag 29 november 2015

workshop damesmantel


Een mantel dat had ik nog niet (echt eerlijk waar!). Mijn mama verklaarde mij gek maar Nancy kon mij overhalen om deze workshop te volgen in haar winkeltje. En ik heb er zeker geen spijt van. Het patroon valt supergoed mee om te maken en met de goede begeleiding van An ging het vlotter dan verwacht.
Op het einde van de dag stootten we wel op een foutje maar An had al snel een oplossing klaar, ik maakte dan nog een foutje bij het rechtzetten van het foutje (tjah na bijna 10 uur naaien is de concentratie niet zo groot meer) maar dat werd vakkundig opgelost door An.Mijn mantel raakte uiteindelijk niet af (en dat lag zeker niet aan An want ik mocht nog blijven ook al was al de rest al door) dus werd die op donderdag verder afgewerkt tijdens het Open Naaiatelier. Dat apprecieer ik echt, bij De Stoffenmadam ga je met een afgewerkt stuk naar huis of kom je nog eens terug.
 Er werd bijna een hele avond met de hand genaaid want de volledige zoom is met een blinde zoom vastgezet (de tweede keer dat ik dat doe, binnenkort kunnen jullie hier de eerste keer bewonderen).

Het buitenstofje komt van bij Mon Depot (blauwe wol van Amelia Milano), ik werd verliefd op de kleur toen het op de blog van An verscheen. De mantel heeft ook een laagje molton en een dikkere tricot als voering (gladde voering voor de mouwen wel) van bij de stoffenmadam. Aangezien ik niet de juiste knopen vond koos ik voor grote drukknopen, ik vind het ook wel passend bij deze effen kleur dat je geen knopen ziet. 
Ik heb jammer genoeg geen stof meer over om een riem te maken voor erop, maar zonder vind ik de mantel ook heel mooi. 

Het voorbeeld dat op het patroon zelf getoond wordt is met de naden naar buiten. Toen ik zag dat we deze mantel gingen maken schrok ik wel, want ik vond het niet echt mooi. Maar wij werkten hem anders af en voegden ook nog steekzakken toe in de zijnaad. De mantel werd ook een groot stuk ingekort bij mij. Nu ben ik wel overtuigd van de keuze van An en Nancy (gelukkig maar na al dat werk ;-) ). Ik maakte een maatje groter dan normaal omdat ik zoveel lagen stof voorzien had en om ervoor te zorgen dat ik zelfs met een dikke wintertrui in mijn mantel pas.

Ik ben zelf heel tevreden met het resultaat en heb al zin om volgend jaar een nieuw exemplaar te maken in zwarte of grijze wol. De andere vrouwen maakten ook stuk voor stuk pareltjes (ik ben stiekem jaloers op die van Wendy ;-) ) dus inspiratie genoeg voor volgend jaar.

Binnenkort start ik aan het breien van een bijpassende sjaal (in het kleur van de voering). Zoals jullie hier al konden lezen ligt mijn breitempo helaas heel erg laag, dus ik koos alvast een sjaal uit mijn lade uit om mijn jas voorlopig mee te combineren.

De mantel werd al gedragen voor de opening van Mon Depot.. Dit seizoen is echt niet zo'n leuk seizoen om foto's te nemen voor de blog, daglicht is zeldzaam en het weer werkt ook niet altijd mee. Binnenkort dus iets meer foto's van bij de kerstboom, maar in het voorjaar maken we dat dubbel en dik goed met meer foto's in open lucht, beloofd!

dinsdag 24 november 2015

een warm winterbreisel

November was en is een drukke naaimaand. Ik ben aan verschillende projectjes tegelijk bezig waardoor niets afgewerkt raakt. De enige twee zaken die al afgewerkt zijn mag ik nog niet tonen ;-). Maar ik hoop dit weekend mijn volgend maaksel af te kunnen werken en te kunnen showen, stay tuned dus.

Nu het vandaag zo koud was op onze bureau, werd het tijd om de gebreide truien van onder het stof te halen.


Enkele jaren geleden maakte ik dit exemplaar. Een heel leuk patroontje om te maken: niet te moeilijk maar ook niet te saai! En gemaakt met dikke naalden, snel klaar dus ;-).

Ik maakte dit in breiwol die voor 100% uit wol bestaat, dus het is een enorm warme trui. We kenden die eerste winter een koude winter dus toen werd hij veel gedragen, sindsdien is hij altijd te warm gebleken voor onze zachte winters. Van mij mag het dus gerust nog eens vriezen: liefst in de kerstvakantie als ik de baan niet op moet ;-).
Deze trui is eerder een kort model maar de coll is zalig om in weg te kruipen. Het oorspronkelijk model voorzag geen boordje onderaan maar omdat het anders teveel opkrulde voegde ik dat wel toe.


Sinds ik mijn naaimachine heb, gaat het breien stukken trager waardoor ik er niet meer toe kom om truien te breien, gelukkig heb ik mijn snelbreiende mama nog om er voor mij te maken. Ze heeft er trouwens opnieuw eentje afgewerkt voor mij.
Mijn eerste sjaal van deze winter is trouwens bijna klaar (nog 5 cm te gaan ;-), ik probeer die vanavond af te werken ). Alhoewel ik het terug voel kriebelen nu ik dit exemplaar uit de kast haalde.

vrijdag 13 november 2015

snelle receptjes #2

Ik hou nog altijd niet van uitgebreid koken en zeker niet na een dagje werken dus hierbij vind je nog enkele snelle receptjes.
Rijst met kip en spinazie

benodigdheden:
- rijst
- kipfilet
- (diepvries)spinazie
- bouillonblokje of bouillonketeltje van knorr
- olijfolie

Kook de rijst gaar. Intussen kan je de kip in kleine stukjes snijden en bakken in olijfolie. De kip kan je naar smaak kruiden. Doe in dezelfde pan de spinazie erbij en stoof gaar. Voeg dan de rijst toe en kruimel een bouillonblokje erover of voeg een bouillonketeltje toe.

Dit is wel een heel licht verteerbaar gerechtje, ideaal voor als je nadien nog wilt sporten.


pastasalade

benodigdheden
- pasta
- rucola
- kerstomaatjes
- chorizo
- pijnboompitjes
- olijfolie
- groene pesto
- parmezaan


Kook de pasta gaar en laat afkoelen. Snij de kerstomaatjes en chorizo in kleinere stukjes en bak de pijnboompitjes in olijfolie. Voeg dan de rucola, kerstomaatjes, chorizo, pijnboompitjes en pasta samen. Ten slotte roer je er naar smaak de pesto en parmezaan (gemalen) onder. Met dit gerechtje kan je natuurlijk variëren, ook lekker met mozzarella in plaats van chorizo (of alletwee ;-) ).

Smakelijk!

zondag 8 november 2015

naaien voor de hubbie: een sweater

Mijn eigen kleerkast die begint heel erg uit te puilen (ze deed dat al van voor ik naaide en het is er niet op verbeterd ;-) ) dus het werd nog eens tijd om iets voor mijn ventje te maken.
Ik koos voor het intussen goedgekeurde patroon van de Finlayson sweater met kraag.
Deze sweater maakte ik voor het eerst tijdens een workshop bij de stoffenmadam, er werd toen veel getornd aan de kraag (thanks Nancy voor je hulp hierbij!). Bij een tweede versie en deze derde versie was dat gelukkig al iets minder het geval.
De stof die ik eerst gekozen had voor de sweater tijdens de workshop was uitverkocht en ze kwam niet meer binnen in Nancy haar winkeltje. Ik weet het, je vindt daar stoffen genoeg maar eens je er eentje in gedachten hebt dan is het moeilijk om die uit je hoofd te zetten. Ik vond deze stof (of ze lijkt er toch superhard op want ik had geen merk onthouden) bij Julija's online. Ik kocht ze tijdens de zomersolden maar ze bleef tot nu liggen omdat ze wat warmer aanvoelt.
De stof verwerkt echt heel soepel en voelt zacht en warm aan. Ik hoop dat deze versie even vaak uit de kast komt als versie één en twee. De eerste begint trouwens wat afgewassen te worden na 7 maanden.

woensdag 4 november 2015

#boostyourpositivity my body and me

Het thema van #boostyourpositivity is deze keer body en de vraag of je daar dan wel of niet tevreden van bent.

Al bij al kan ik zeggen dat ik wel tevreden ben met mijn lichaam, uiteraard zijn er enkele nadelen aan: mijn kuiten zijn wat dikker geworden (door te lopen dan nog...), mijn buik strak houden is ook niet alles en mijn haar is iets te snel vettig naar mijn mening. Maar ik pas nog in al mijn kleren en kan heel veel verschillende soorten kledij dragen zonder dat ik raar bekeken wordt, dus ik kan niet klagen.

Wat mij vooral opvalt de laatste tijd op sociale media en blogs is dat de gezonde levenstijl meer en meer opgedrongen wordt. Pas op, ik heb niets tegen gezond leven waarbij je gezond eten combineert met een gezonde dosis sport. Maar het lijkt nu meer en meer alsof je persé suikervrij moet eten en je geen karakter hebt als je niet drie keer per week gaat sporten.
Wel ik zeg jullie heel eerlijk: ik eet suiker. Ik probeer dat uiteraard te beperken maar helemaal niet zondigen dat zit er hier niet in. Bereide maaltijden komen hier zelden op tafel en de laatste 4 jaar at ik één keertje frietjes van het frituur. Maar mijn zelfgekookte gerechten bestaan ook geregeld uit Vlaamse kost (lees: witloof met kaas en hesp enz), dus niet persé slaatjes.  Ik let er wel op dat ik dagelijks een portie yoghurt en twee of drie stukken fruit eet. Ik probeerde een tijdje granola te eten als ontbijt en had dan inderdaad pas 4 uur later terug honger, maar ik had toen constant last van een opgeblazen gevoel, dus momenteel eet ik terug een boterham.

Sedert iets meer dan een jaar gaan we ook geregeld lopen. In sommige periodes ging dat heel goed, drie keer per week een halfuurtje of langer was dan doenbaar. Maar de laatste maanden lukt het maximum één keertje per week. De nieuwe job van mijn ventje en de afwerkingswerken hier in huis deden uiteraard geen goed aan onze sportfrequentie. Het belangrijkste is dat we niet stoppen met lopen en het wat onderhouden tot de volgende actievere periode.
Verder probeer ik zoveel mogelijk korte verplaatsingen met de fiets te doen om zo mijn beweging te krijgen, nu het winter wordt zal dat wel vaker te voet zijn maar ook dat is beweging.

Ik wil met deze post zeker niet ingaan tegen de gezonde levensstijl die mensen aangenomen hebben maar ik wil gewoon mensen die het net als mij moeilijk vinden om een strikte levensstijl aan te houden, laten weten dat ze niet de enige zijn. Ik word zelf heel onzeker van alle berichten over hoe je wel of niet moet eten en/of sporten, dus ik hoop dat ik dit kan wegnemen bij andere mensen.